Svet

SAD veruju da Indija može pomoći u rešavanju sukoba u Ukrajini

Amerika je u "redovnom bliskom kontaktu sa Indijom u vezi sa time šta mogu da učine da Rusiju pozovu na odgovornost i nametnu dodatne troškove Moskvi", kaže portparol Stejt departmenta Ned Prajs
SAD veruju da Indija može pomoći u rešavanju sukoba u Ukrajini© Танјуг/AP Photo/Baderkhan Ahmad, File

Sjedinjene Američke Države veruju da bi Indija i neke druge zemlje koje održavaju odnose sa Moskvom i Kijevom mogle da pomognu u rešavanju sukoba u Ukrajini, izjavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

"Primili smo k znanju izjavu Kremlja da je Rusija spremna da se uključi u dijalog, ali samo ako se prizna nova teritorijalna realnost. To je jasan znak, kao i svaki drugi, da Moskva nema istinsku nameru da se uključi u dijalog i diplomatiju koja bi vodila do pravednog i trajnog mira. Nastojimo da promenimo tu računicu i nastavljamo da pružamo Ukrajini bezbednosnu pomoć koja joj je potrebna", rekao je Prajs na konferenciji za novinare, prenosi TASS.

Naglasio je da su SAD uverene da zemlje poput Indije mogu imati posebnu ulogu u dijalogu.

Prema njegovima rečima, SAD su u "redovnom bliskom kontaktu sa Indijom u vezi sa time šta mogu da učine da Rusiju pozovu na odgovornost i nametnu dodatne troškove Moskvi" za specijalnu vojnu operaciju.

"Vašington i Nju Delhi možda ne dele uvek iste pristupe politici, ali obe zemlje su posvećene održavanju međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima koji poštuje teritorijalni integritet i suverenitet koji je u srcu našeg globalnog strateškog partnerstva sa Indijom", istakao je Prajs i naveo da su SAD saglasne sa Indijom da je uspostavljanje trajnog mira u Ukrajini od suštinskog značaja.

On je naveo da Sjedinjene Države veruju da "zemlje poput Indije koje imaju odnose sa Rusijom i Ukrajinom, mogu biti u poziciji da uspostave dijalog i diplomatiju koja bi jednog dana mogla staviti tačku" na sukob u Ukrajini.

image