Svet

Ukrajinici odložili rušenje spomenika Brežnjevu: Nemaju dovoljno novca

Pitanje ukalanjanja spomenika biće razmotreno nakon završetka vanrednog stanja, saopštile su vlasti grada Kamjanske
Ukrajinici odložili rušenje spomenika Brežnjevu: Nemaju dovoljno novcaGetty © Alexey Furman / Stringer

Uklanjanje spomenika nekadašnjem generalnom sekretaru Centralnog komiteta Komunističke partije Leonidu Brežnjevu u Kamjansku odloženo je zbog nedostatka sredstavaPrvi zamenik gradonačelnika grada Kamjanske Aleksandar Černišev izjavio je da se , prenosi ukrajinski list "Strana.ua".

"Uklanjanje biste Leonida Brežnjeva zahteva dodatna finansijska sredstva, ali u periodu vanrednog stanja rashodi iz gradskog budžeta, usmereni su na potrebe finansijske podrške za mere teritorijalne odbrane, zaštite bezbednosti stanovništva i obezbeđenja njegovih sredstava za život, funkcionisanja javnog sektora, javnih komunalnih preduzeća", rekao je Černišev.

Prema njegovim rečima, pitanje demontaže spomenika Brežnjevu biće razmotreno nakon završetka vanrednog stanja.

Napominje se da se spomenik Brežnjevu u Kamjanskom, koji je postavljen 1976. godine, smatra gradskim obeležjem. Iz tog razloga, lokalne vlasti ga dosada nisu srušile.

Uništavanje spomenika i ostalih tragova sovjetske istorije u Ukrajini je počelo 2015. godine, kada je donet Zakon o dekomunizaciji. Ukrajinske vlasti su u poslednje vreme počele da se bore ne samo sa sovjetskom istorijom, već sa svim onim što je povezano sa Rusijom.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da ukrajinske vlasti "već dugi niz godina vode politiku agresivne derusifikacije i nasilne asimilacije".

Predsednik Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin naložio je da se da pravna ocena činjenica o rušenju i skrnavljenju spomenika u Ukrajini.

image