Svet

Rusofobija ima cenu: Estonija izdvojila skoro milion evra za demontažu sovjetskih spomenika

Estonska vlada je letos najavila početak kampanje demontaže sovjetskih vojnih spomenika, pačak i ekshumaciju sovjetskih vojnika širom republike
Rusofobija ima cenu: Estonija izdvojila skoro milion evra za demontažu sovjetskih spomenikawww.globallookpress.com © IMAGO/Taavi Sepp

Vlada Estonije izdvojila je više od 900.000 evra za demontažu sovjetskih vojnih spomenika, saopštila je danas pres služba Kabineta ministara, prenose "RIA Novosti".

"Vlada je dodelila 916.405 evra institucijama koje se nalaze pod Ministarstvom odbrane za aktivnosti vezane za uklanjanje sovjetskih vojnih spomenika koji ugrožavaju bezbednost", rekla je portparolka Kabineta Jevgenija Verja za državni radio-difuzni portal "ERR".

Estonska vlada je 4. avgusta prošle godine najavila početak kampanje demontaže sovjetskih vojnih spomenika i ekshumaciju vojnika širom republike. Pri Državnoj kancelariji stvorena je komisija za sovjetske spomenike, čiji je zadatak bio da organizuje demontažu nadgrobnih spomenika kao i onih sa sovjetskim simbolima na javnim mestima ili da ih zameni neutralnim.

Komisija je navela 322 spomen-obeležja i spomenika, na kojima se nalaze simboli sovjetske vlasti. Od toga, 244 će biti srušeno ili zamenjeno, dok je već uklonjeno 56 spomenika.

U gradu Narva, u blizini granice sa Rusijom, 16. avgusta, po nalogu vlade, demontiran je spomenik tenk T-34, koji je dostavljen Estonskom vojnom muzeju u selu Vimsi kod Talina. Takođe je premešteno još šest sovjetskih vojnih spomenika, što je izazvalo proteste u gradu.

Predsednik ruskog istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin je 24. novembra dao instrukcije da se prouče planovi Estonije za rušenje sovjetskih spomenika, kao i da će u okviru inspekcijskog nadzora istražitelji ocenjivati postupanje umešanih u rušenje spomenika.

 

image