Svet

Američki komandant: Poput Ukrajine, i Tajvan pripremamo za rat

Oružane snage SAD i Japana pripremaju se za rat sa Kinom i prete da, dok je njih, Narodnooslobodilačku vojsku ne treba smatrati previše značajnom
Američki komandant: Poput Ukrajine, i Tajvan pripremamo za ratGetty © Photo by Carl Court/Getty Images

Oružane snage SAD i Japana ubrzano integrišu svoju komandnu strukturu i povećavaju učešće u kombinovanim operacijama pripremajući se za mogući sukob sa Kinom, odnosno rat oko Tajvana, rekao je za "Fajnenšel tajms" general-potpukovnik Džejms Birman, komandant američkih mornaričkih snaga u Japanu.

Zabeležen je, kako kaže, eksponencijalni porast operacija na teritoriji koju bi dve zemlje branile u slučaju sukoba.

Birman je zatim priznao da se situacija na Tajvanu kreira po ugledu na ukrajinski slučaj, odnosno na to što je zapad ovu istočnoevropsku zemlju pripremao za rat godinama unapred.

"Zašto smo postigli takav uspeh u Ukrajini? Veliki deo razloga je to što smo se nakon ruske agresije 2014. i 2015. ozbiljno pripremali za budući sukob: obučavali smo Ukrajince, prethodno smo pozicionirali zalihe, identifikovali lokacije sa kojih bismo mogli da pružamo podršku i održavamo operacije. Mi to zovemo postavljanjem pozorišta. A pozorište postavljamo i u Japan, na Filipine i na druge lokacije" bio je otvoren Birman.

Birmanovo, za "Fajnenšel tajms" neobično otvoreno poređenje između sukoba u Ukrajini i potencijalnog rata s Kinom dolazi nakon što je Peking poslednjih godina dramatično povećao obim i sofisticiranost svojih vojnih manevara u blizini Tajvana.

Japan i Filipini, suočeni sa sve većom "kineskom asertivnošću", tvrdi list, takođe intenziviraju odbrambenu saradnju sa SAD, uprkos tome što je prilikom nedavne posete Kini predsednik Filipina Ferdinand Markos tu zemlju opisao kao "najsnažnijeg partnera" i založio se za dalje jačanje uzajamnog prijateljstva.

Američke mornaričke snage u međuvremenu stvaraju manje jedinice specijalizovane za brzo i tajno delovanje na ostrvima i zalivima istočne Azije i Zapadnog Pacifika ne bi li se suprotstavili Pekingu koji želi da im uskrati pristup toj oblasti.

"Dok američka vojska motri na kinesko agresivno ponašanje oko Tajvana, Narodnooslobodilačku vojsku ne bi trebalo doživljavati kao preterano značajnu", zapretio je Birman.

U okviru američko-japanskih priprema za sukob sa Kinom, Filipini inače planiraju da dozvole američkim snagama da postave oružje i druge zalihe u još pet baza (uz pet kojima SAD već imaju pristup).

Kina: Neće proći, Tajvan je srž naših interesa

Ovakvo ponašanje Vašingtona i njegovih saveznika, Peking međutim neće tolerisati.

"Peking neće dozvoliti da se azijsko-pacifički region pretvori u žarište geopolitičkog sukoba i braniće sopstveni suverenitet i integritet", rekao je u ponedeljak portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

To se pokazalo i načinom na koji je Kina odgovorila na vest o dolasku o desetočlane nemačke delegacije na ostrvo Tajvan.

Tada je istaknuto da je "pitanje Tajvana u samoj srži kineskih interesa" a Berlin je pozvan da poštuje princip jedne Kine, i prizna da je Tajvan neotuđivi deo te nacije. 

Svako postupanje prema ostrvu kao prema suverenoj naciji, uključujući zvanične posete stranih zvaničnika, podriva njegov suverenitet, naglašeno je.

"Osnovni uzrok" tenzija između Tajvana i Kine je "zakon džungle, hegemonizam, kolonijalizam i militarizam" koji je Kini nanosio "duboku patnju" dugi niz godina, istakao je tada portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

"Kineski narod je posvećen borbi protiv imperijalizma, hegemonizma i kolonijalizma i podržavanju našeg suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nacionalnog dostojanstva. Nikada nećemo dozvoliti da bilo koje sile ponovo pretvore Azijsko-pacifik u arenu geopolitičkih igara kako bi zadržale svoju dominaciju", upozorio je on.

Peking je u ponedeljak najavio i novu vojnu vežbu u blizini Tajvana kao odgovor na posete nemačkih i litvanskih poslanika ostrvu. Vežba će navodno uključivati i morske i vazdušne manevre i fokusiraće se na kopnene udare i amfibijske napadne akcije, rekao je portparol kineske vojske.

image