Svet

Bajden razgovarao sa brazilskim predsednikom

Američki predsednik obećao podršku brazilskoj demokratiji i pozvao Lulu da poseti Vašington, saopštila je Bela kuća
Bajden razgovarao sa brazilskim predsednikomGetty © Pool / Pool

Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je telefonom sa brazilskim kolegom Luisom Inasijom Lulom da Silvom, rekavši mu da Vašington osuđuje nasilje koje se dogodilo tokom nereda u glavnom gradu te zemlje, saopštila je Bela kuća.

"Predsednik Bajden je obećao podršku SAD brazilskoj demokratiji i volji brazilskog naroda, koja je izražena na nedavnim predsedničkim izborima na kojima je predsednik Lula pobedio. Američki predsednik je takođe osudio nasilje i napade na demokratske institucije", ​​navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je američki predsednik pozvao brazilskog predsednika da poseti Vašington početkom februara, radi detaljnih konsultacija o širokom spektru tema, kao i da je Lula, kako je navedeno u Beloj kući, prihvatio poziv.

Ističe se da su se lideri dve zemlje dogovorili da zajedno rade na pitanjima kao što su "klimatske promene, ekonomski razvoj, kao i obezbeđivanje mira i bezbednosti".

Telefonski poziv dolazi dan nakon nereda u brazilskoj prestonici, gde su pristalice bivšeg predsednika Brazila Žaira Bolsonara probile bezbednosnu blokadu i upale u nacionalni Kongres i zgradu predsedništva u znak protesta protiv izborne pobede Lule de Silve.

image