Svet

Zašto američki sud štiti saradnike osuđenog pedofila Džefrija Epstina

Objavljena optužnica zbog koje je tužiteljka Devičanskih ostrva dobila otkaz, ključni delovi zatamnjeni
Zašto američki sud štiti saradnike osuđenog pedofila Džefrija Epstinawww.globallookpress.com © Alexander Pohl/ZUMAPRESS.com

Američke pravosudne vlasti nastoje da sakriju mrežu saradnika milijardera Džefrija Epstina, osuđivanog zbog pedofilije, i nekoliko godina nakon njegove sumnjive smrti u zatvoru u Njujorku.

Početkom godine je tužiteljka Devičanskih ostrva otpuštena nakon što je podigla optužnicu protiv jedne od najvećih svetskih banaka "Džej Pi Morgan Čejs" zbog umešanosti u pedofilski slučaj Džefrija Epstina.

Guverner Američkih Devičanskih ostrva otpustio je tužiteljku Deniz Džordž nekoliko dana nakon što je optužila njujoršku banku da je pomagala Epstinu u trgovini ženama i decom u zamenu za bogate klijente.

U javnosti se sada pojavila tužba koju je Džordž podnela protiv "Džej Pi Morgan Čejsa" zbog kršenja zakona, pomaganja Epstinu u trafikingu ljudi i koja je, u najzanimljivijim delovima, potpuno zatamnjena.

U delu optužnice u kojem se navodi da je "Džej Pi Morgan" sarađivao sa Epstinom i da su znali da rade sa registrovanim seksualnim prestupnikom i osobom koja je osumnjičena za trgovinu decom, zatamnjen je gotovo čitav tekst.

Tužiteljka je navela i da je bivši izvršni direktor banke Džet Stejli razvio bliske lične odnose sa Epstinom kada je bio šef Privatne banke DžejPi Morgana koja sarađuje samo sa izuzetno bogatim klijentima "teškim" najmanje 10 miliona dolara. Osim ovog pasusa, ostatak optužnice u kojoj se to obrazlaže je, opet, zacrnjen.

U izveštajima medija posle otpuštanja Džordžove bilo je navedeno da je "Džej Pi Morgan" zatvarao oči pred dokazima o trgovini ljudima tokom više od jedne decenije zbog Epstinovog računa i zbog vrednih poslova i bogatih klijenata koje im je osuđeni pedofil doveo i obećao da će dovesti u banku.

U objavljenoj optužnici je skoro čitav taj deo cenzurisan, osim što se navodi da banka nije poštovala federalna pravila i regulative kako bi profitirali od Epstinovog bogatstva i veza, kao i da vlada američke teritorije nije znala da je Epstin koristio "Džej Pi Morgan" za svoje zločine, dok je banka, pak, zatvarala oči na neuobičajene transakcije i protok novca.

Drugim rečima, od javnosti su sakriveni identiteti bogatih prijatelja i saradnika Džefrija Epstina iz američkih poslovnih i političkih krugova. 

Epstin je pod sumnjivim okolnostima izvršio samoubistvo u saveznom zatvoru u Njujorku u avgustu 2019. dok je čekao suđenje.

image