Svet

Epidemija političkog nasilja u Novom Meksiku, pucano na šest zvaničnika Demokratske partije

Savezna država na jugu SAD suočava se povećanim brojem politički motivisanih napada, što je poslednjih godina slučaj u čitavoj zemlji
Epidemija političkog nasilja u Novom Meksiku, pucano na šest zvaničnika Demokratske partijewww.globallookpress.com © Fotostand / K. Schmitt

Američka savezna država Novi Meksiko suočava se sa epidemijom političkog nasilja, a policija u Albukerkiju nedavno je uhapsila osobu za koju se veruje da je povezana sa šest napada na političare iz Demokratske partije koji su se dogodili u poslednjih mesec i po dana.

Osumnjičeni, čije ime nije objavljeno, priveden je prema optužbi koja nije povezana sa nedavnim pucnjavama koje su se dogodile u blizini domova lokalnih demokratskih zvaničnika, rekao je lokalni šef policije Harold Medina, prenosi En-Bi-Si Njuz.

On je dodao i da je policija zaplenila oružje korišćeno u najmanje jednom od napada, u kojima prema policijskim podacima niko nije povređen.

Poslednji zvaničnik koji se našao na meti napada je novi predsednik Predstavničkog doma Novog Meksika Havijer Martinez.

"Mi smo zabrinuti zato što su ovi napadi povezani, a možda i politički motivisani", izjavio je gradonačelnik Albukerkija Tim Keler. "Ovde je reč o pojedincima koji učestvuju u demokratskim procesima, sviđalo se to nekom ili ne", rekao je on i dodao da "ti izabrani predstavnici zaslužuju da bez straha obavljaju svoje poslove".

Prvi napad dogodio se 4. decembra prošle godine, kada je nepoznati napadač osam puta pucao na kuću demokratskog političara iz okruga Bernardiljo Adrijana Barboe, prenosi En-Bi-Si.

Prema navodima iz policije, napad na Martineza dogodio se početkom decembra, kada je on čuo pucnjavu u okolini svog doma, ali ga u tom trenutku nije prijavio policiji. On je organe reda kontaktirao tek nakon što je čuo za druge slične incidente koji su se dogodili narednih nedelja.

"Zahvalni smo da niko nije povređen, ali smo svesni da moramo da delujemo brzo", rekao je Medina na konferenciji za novinare. On je dodao da je policija, u saradnji sa FBI, identifikovala potencijalne veze između napada, a detektivi isptuju sve tragove sa kojima u ovom trenutku raspolažu.

Predstavnici Demokratske partije u Novom Meksiku napisali su u saopštenju da su "duboko potreseni" napadima na njihove zvaničnike.

"Pozivamo sve koji raspolažu informacije povezane sa napadima da ih prijave policiji i nadamo se da će odgovorna lica ubrzo biti privedena", napisali su oni.

Martinez je izjavio da je zahvalan zato što je njegova porodica sada bezbedna.

"Delim bes svojih kolega i svih onih koji su pogođeni ovim aktima bezumnog nasilja", rekao je on i dodao da se nada da će oni koji su odgovorni za ove napade biti uhvaćeni.

Pored Martineza i Barboe, poslednjih meseci napadnuti su i demokratski zvaničnici Raul Tores, Debi O'Mali, Linda Lopez i Mo Mestas.

Političko nasilje u SAD u usponu

SAD već neko vreme beleže rast političkog nasilja, koje su neki posmatrači nazvali "novi građanski rat". Situacija je postala posebno zategnuta nakon 2020. godine, koju su između ostalog obeležili protesti pokreta "Blek Lajvs Meter" (Black Lives Matter) i predsednički izbori, koji su kulminirali napadom na Kapitol 6. januara 2021. godine.

Kako pokazuje jedno istraživanje "YouGov America" iz avgusta prošle godine, čak 66 odsto Amerikanaca smatra da su podele u američkom društvu porasle od početka 2021. godine, dok 60 odsto njih očekuje da će u budućnosti doći do povećanja političkog nasilja.

Isto istraživanje pokazalo je i da čak 43 odsto Amerikanaca smatra da je građanski rat u Americi moguć u narednih deset godina, dok je među ljudima koji se samoidentifikuju kao "tvrdi republikanci" taj broj veći od 50 odsto.

image