Svet

Bajden iznenađen poverljivim dokumentima pronađenim u njegovom kabinetu: Ne znam šta je u njima

Poverljiva dokumenta pronađena su u kancelariji u Pen Bajden centru početkom novembra
Bajden iznenađen poverljivim dokumentima pronađenim u njegovom kabinetu: Ne znam šta je u njimawww.globallookpress.com © Luis Barron/Keystone Press Agency

Američki predsednik Džozef Bajden oglasio se povodom poverljivih dokumenata koja su pronađena u njegovoj privatnoj kancelariji u Pen Bajden centru, rekavši da se iznenadio kada je saznao da su oni tamo i da u potpunosti sarađuje sa Ministarstvom pravde.

"Ljudi znaju da ozbiljno shvatam poverljiva dokumenta i poverljive podatke", rekao je Bajden novinarima na Samitu lidera Severne Amerike u Meksiko Sitiju. Bajden je rekao da su njegovi lični advokati pronašli poverljiva dokumenta dok su čistili kancelariju.

"Uradili su ono što je trebalo. Odmah su pozvali (Nacionalni arhiv) … predali su ih Arhivu, a ja sam obavešten o ovom otkriću i iznenadio sam se kada sam saznao da postoji državna evidencija koja je dospela u tu kancelariju", dodao je predsednik. "Ali ne znam šta je u dokumentima. Moji advokati nisu predložili da pitam koja su to dokumenta", rekao je on.

Dokumenta iz vremena kada je Bajden bio potpredsednik, otkrivena su 2. novembra u Pen Bajden centru, rekao je Ričard Zauber, specijalni savetnik Bele kuće. Predsednik je koristio centar kao privatnu kancelariju od sredine 2017. do početka kampanje 2020. godine.

"Dokumenta nisu bila predmet bilo kakvog prethodnog zahteva ili istrage od strane arhiva", naveo je Zauber. "Od tog otkrića, predsednikovi lični advokati su sarađivali sa Arhivom i Ministarstvom pravde u procesu kako bi osigurali da svi zapisi administracije Obame i Bajdena budu na odgovarajući način u posedu Arhiva."

Državni tužilac Merik Garland pozvao je američkog tužioca Severnog okruga Ilinois Džona Lauša, koga je imenovao Donald Tramp, da razmotri ovo pitanje.

Bajden je u utorak rekao da se nada da će istraga uskoro biti završena.

Republikanci su odmah reagovali nakon što je postojanje dokumenata objavljeno u javnosti, a senator Tom Koton iz Arkanzasa rekao je da "ne mogu postojati odvojeni standardi za republikance i demokrate".

"Ista pravila moraju da važe za sve", poručio je Koton.

Bajden je kritikovao bivšeg predsednika Donalda Trampa nakon što su agenti FBI zaplenili oko 300 poverljivih dokumenata iz njegovog doma u Mar-a-Lagu na Floridi prošlog avgusta.

"Kako je to uopšte moglo da se desi? Kako je neko mogao da bude tako neodgovoran? I pomislio sam, koji su podaci unutra koji bi možda kompromitovali izvore i metode?" rekao je predsednik u septembru. "I to jednostavno... potpuno neodgovorno."

Demokrate su, u međuvremenu, umanjile značaj otkrića dokumenata, rekavši da se ona ne mogu porediti sa istragom o Trampovom postupanju sa poverljivim informacijama.

"Ovo nije Mar-a-Lago," rekla je za "Foks njuz" predstavnica Teksasa Šila Džekson. "Ovo nije odbijanje stotina i stotina dokumenata. Nema poređenja. Bili su u zaključanom ormanu. Nisu bili dostupni. I zato je ispoštovan odgovarajući proces... Mislim da se ovo uopšte ne može porediti."

image