Svet

Bugari moderatore Fejsbuka označili za "proruske", pa najavili protest

Javnost treba da se upozna sa načinom na koji Fejsbuk i njene povezane kompanije, sa izraženim uticajem u sferi komunikacije, primenjuje svoje politike upravljanja sadržajem u Bugarskoj
Bugari moderatore Fejsbuka označili za "proruske", pa najavili protest© Mateusz Slodkowski/Keystone Press Agency

Kontroverza ne prestaje da prati Fejsbuk, ovog puta u Bugarskoj, gde su proevropsko orijentisani građani najavili protest protiv kompanije Telus, pružaoca usluge moderiranja na ovoj društvenoj mreži, za koju tvrde da promoviše antievropske i prokremljovske glasove, a istovremeno briše one koji favorizuju Ukrajinu.

Proteste organizuje civilna organizacija BOEC, jedan od organizatora antivladinih demonstracija tokom leta 2020. godine, koji se nalaze na suprotnoj strani GERB-a, njenog lidera i bivšeg premijera Bugarske Bojka Borisova.

"U poslednjih pet godina moj nalog je blokiran tačno 50 puta. Ukupno sam proveo više od tri godine pod zabranom zbog mojih aktivnosti sa BOEC-om i našoj borbi protiv mafije i Putinove 'pete kolone'", rekao je lider BOEC Georgi Georgiev.

U međuvremenu, povodom ovog slučaja oglasila se proevropska stranka "Demokratska Bugarska" zahtevajući da  predstavnici kompanije budu saslušani u parlamentu.

Razlozi za to su isti – česte žalbe različitih korisnika koji tvrde da su im nalozi nezakonito zabranjeni.

Član Demokratske Bugarske Ivajlo Mirčev kaže da javnost treba da se upozna sa načinom na koji Fejsbuk i njene povezane kompanije, sa izraženim uticajem u sferi komunikacije, primenjuju svoje politike upravljanja sadržajem u Bugarskoj.

"Dobro bi bilo da parlament i javnost budu svesni principa i pravila njihovog rada, jer ovaj kanal ima snažan uticaj na sve sfere javnog života", dodao je on.

Mnoge javne ličnosti, novinari i karikaturisti sa velikim brojem pratilaca dali su primere zabrane, cenzure ili uklanjanje sadržaja sa Fejsbuka.

"Jedan je zabranjen na 30 dana jer je podelio objavu Bugarina koji kaže da je u Ukrajini i da će tu biti do pobede. Objava nije izbrisana, ali je ljudima zabranjeno da je dele. Drugi je dobio šestodnevnu zabranu zbog komentara u kojem je cenzurisao vulgarne reči koristeći tri tačke. Blokirani su i drugi novinari, među kojima i Atanas Čobanov sa istraživačkog sajta Bird.bg. Međutim, njegova zabrana je bila kratkog veka, pošto je njegova žalba rezultirala time da je Fejsbuk odlučio da pravila nisu prekršena", navodi Euraktiv.

Već u decembru, kada je nezadovoljstvo protiv TELUS-a počelo da raste, Kristina Ivanova, potpredsednica operacija u TELUS-u negirala je da ta kompanija donosi odluke o primeni Meta pravila.

"Nismo vezani za rusku vladu niti bilo koju drugu vladu u svetu. Mi smo potpuno nezavisna, javna kompanija", istakla je ona.

image