Svet

Bajden potvrdio da su poverljiva dokumenta pronađena i u njegovoj kući u Delaveru

Američki predsednik poručio je da sarađuje sa istražnim organima
Bajden potvrdio da su poverljiva dokumenta pronađena i u njegovoj kući u Delaveruwww.globallookpress.com © Carlos Tischler/ Eyepix Group

Američki predsednik Džozef Bajden potvrdio je danas da je dokument sa poverljivim oznakama iz vremena kada je bio potpredsednik, pronađen u "ličnoj biblioteci" u njegovom domu u Vilmingtonu u Delaveru, zajedno sa drugim dokumentima otkrivenim u garaži.

Bajden je rekao novinarima u Beloj kući da "u potpunosti sarađuje" sa istražnim organima Ministarstva pravde o tome kako su poverljive informacije i vladini zapisi stigli do njegovog doma u Delaveru i kancelarije njegovog bivšeg instituta u Vašingtonu, preneo je AP.

Bajden nije rekao kada je najnovija grupa dokumenata pronađena, već samo da su sinoć njegovi advokati završili pregled potencijalnih lokacija za skladištenje, prenosi Tanjug.

Advokati su prvi set poverljivih dokumenata pronašli još 2. novembra prošle godine, nekoliko dana pre međuizbora, ali su to javno otkrili tek u ponedeljak.

Bela kuća je ranije danas saopštila da je u Bajdenovoj kući pronađen drugi set poverljivih dokumenata iz vremena kada je bio potpredsednik u administraciji Baraka Obame.

Predsednikovi advokati pronašli su dokumente u garaži Bajdenove kuće u Vilmingtonu, a jedan poverljivi dokument pronađen je u sobi pored garaže, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Ranije je objavljeno da je oko 10 vladinih dokumenata sa oznakom "poverljivo", pronađeno u Bajdenovom centru za diplomatiju i globalni angažman u Vašingtonu.

Bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) i uzbunjivač Edvard Snouden, izjavio je prethodno da je američki predsednik tokom svog prisvojio mnogo više poverljivih dokumenata od uzbunjivača

image