Svet

Kosovske bezbednosne snage stigle na Malvine, Argentina traži njihovo proterivanje

Argentina će istrajati u svom protestu zbog prisustva pripadnika KBS na Malvinskim ostrvima
Kosovske bezbednosne snage stigle na Malvine, Argentina traži njihovo proterivanjewww.globallookpress.com © Benedikt von Imhoff/dpa

Pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga stigli su na Malvine, tj. Folklandska ostrva, saznaje "Kosovo onlajn".

Četa KBS-a smeštena je u bazi "Maunt Plezant", koja se nalazi na oko 50 kilometara od prestonice Stenli.

"Plan je da ostanu do tri godine, uz periodične rotacije. Grupu KBS koja je doputovala čini između sedam i devet ljudi, ali uopšte nije bitan broj, već činjenica da su raspoređeni na teritoriji oko koje postoji spor o suverenitetu, koji je priznat od strane Ujedinjenih nacija", dodaje dobro obavešteni izvor portala.

Zbog raspoređivanja pripadnika KBS, Argentina je krenula u "diplomatsku ofanzivu", i sprovela niz akcija u Beogradu i Londonu.

Početkom decembra argentinsko Ministarstvo spoljnih poslova uručilo je formalnu protestnu notu britanskoj ambasadorki u toj zemlji.

Pored toga, Argentina je obavestila ostale latinoameričke zemlje o ovom jednostranom britanskom aktu, i s tim u vezi je Zajednica latinoameričkih i karipskih država (CELAC) izdala saopštenje u kome je osudila najavljeni dolazak pripadnika KBS-a na ostrva.

"Argentina će istrajati u svom protestu zbog prisustva pripadnika KBS na Malvinskim ostrvima, i u svojoj diplomatskoj borbi oko suvereniteta nad Malvinskim ostrvima i okolnim pomorskim prostorima, kako bilateralno tako i u različitim međunarodnim forumima", potvrđuje izvor portala "Kosovo onlajn".

Arhipelag je sastavljen od oko 200 ostrva pod upravom britanske krune. Oko suvereniteta nad Folklandskim (Malvinskim) ostrvima je 1982. godine vođen Folklandski rat između Argentine i Ujedinjenog Kraljevstva. Argentina je ovaj rat izgubila, ali ostrva i dalje smatra svojom teritorijom.

image