Srbija i Balkan

"Politika": Britanski plan za uvlačenje Prištine u NATO

London preko vojnih misija čini sve da "oživi" tzv. kosovske bezbednosne snage, pa Kurti šalje "mirovnjake" na Folklandska ostrva
"Politika": Britanski plan za uvlačenje Prištine u NATOwww.globallookpress.com © Agron Beqiri Photography

Velika Britanija planira da na Folklandska ostrva pošalje sedam pripadnika tzv. kosovskih bezbednosnih snaga u mirovnu misiju koja može trajati do tri godine, ali s mogućnošću produženja. Tome se snažno protivi Argentinsko ministarstvo spoljnih poslova, jer su takve težnje u suprotnosti s rezolucijama UN, piše "Politika".

Po nezvaničnim saznanjima ovog lista, Velika Britanija i tzv. Kosovo prave na severu Kosmeta još dve baze, pa će ih do aprila biti čak šest. Predviđena je i gradnja vojne baze na samoj administrativnoj liniji sa centralnom Srbijom.

Takozvano Kosovo i Ujedinjeno Kraljevstvo navodno su potpisali sporazum o raspoređivanju trupa u septembru 2022, a slični sporazumi su na snazi i između Kosova i SAD.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže da je krajnji cilj SAD, Velike Britanije i Nemačke da tzv. Kosovo uđe u evroatlantske strukture. Za "Politiku" ističe da je slanje "kosovskih vojnika" u mirovne misije samo korak na putu njihovog plana da "Kosovo" uključe u NATO kao punopravnog člana.

"Odlazak u međunarodne misije ne može imati neki praktičan značaj u smislu da će 'kosovski vojnici' steći neko veliko iskustvo. To su uglavnom misije za manji broj ljudi, ali to treba da pošalje neku vrstu političke poruke – da je tzv. Kosovo subjekt međunarodnih odnosa (…) To bi moglo da se protumači i kao neka vrsta njihovog odgovora na našu vrlo uspešnu kampanju otpriznavanja lažne države Kosovo i da na ovaj način Prištini kompenzuje neuspeh na međunarodnom planu", kaže Rajić.

Ukoliko je istina da će sedam pripadnika KVS-a ići na Folklandska ostrva, to nije dobar potez, smatra on, jer na taj način mogu da isprovociraju države Južne Amerike da ih tek posle toga bojkotuju, tim pre što tako nešto Argentina neće ćutke posmatrati. Rajić ističe da su samo tri države ovog dela sveta priznale tzv. Kosovo.

Bivši načelnik Katedre društvenih nauka i redovni profesor sociologije na Vojnoj akademiji u Beogradu Ilija Kajtez kaže da je osnovana ideja da se Kosovo preko svojih sponzora gde god može promoviše kao država i njihova vojska kao sila, odnosno da se Prištini prizna međunarodni subjektivitet, dok je postojanje KBS-a protivno Rezoluciji 1244.

"Ne vodeći računa o međunarodnom pravu, oni sa Zapada rade sve što će im ići u prilog. Na taj način se postepeno ruši poverenje u međunarodno pravo i poredak. To je već viđeno", izjavio je Kajtez za "Politiku" i dodao da je ovaj potez Londona izuzetno licemeran budući da je Ujedinjeno Kraljevstvo vodilo rat za teritoriju udaljenu hiljadama kilometara koja im nikako ne može pripadati a "nama objašnjavaju da nemamo šta da tražimo na svetoj srpskoj zemlji – Kosovu i Metohiji".

Inače, prvi kontingent KBS-a u mirovne misije poslat je u martu 2022 – simboličan broj vojnika tzv. kosovskih bezbednosnih snaga otišao je u Kuvajt.

image
VV inauguration
banner