Svet

Švedski ambasador: Sa puno volje radimo na kosovskom zahtevu za prijem u EU

Imamo pet zemalja koje ne priznaju Kosovo i prirodno je da se prvo konsultujem sa njima, objasnio je švedski ambasador pri EU
Švedski ambasador: Sa puno volje radimo na kosovskom zahtevu za prijem u EUwww.globallookpress.com © Philipp von Ditfurth/dpa

Švedsko predsedništvo Evropske Unije zajedno sa zemljama članicama razmatra zahtev tzv. Kosova za članstvo u EU, izjavio je danas švedski ambasador pri EU Lars Danijelson.

On je dodao da ne želi da prejudicira kakvi će biti rezultati tih konsultacija, koje je ta nordijska zemlja započela kao predsedavajuća EU, prenosi Koha.

"Konsultujemo se sa mnogim državama da vidimo kako ćemo odlučiti o ovom zahtevu. Imamo pet zemalja koje ne priznaju Kosovo i prirodno je da se prvo konsultujem sa njima. Sa nekima sam se već sreo i nastavljamo sastanke", rekao je Danijelson na sastanku sa akreditovanim novinarima u Briselu.

Švedski ambasador pri EU pojasnio je da odluka o tome kako dalje postupati sa zahtevom Prištine proceduralna, ali i politička.

"Ona jeste proceduralna, ali ima i politički značaj. Ne želim da prejudiciram rezultate konsultacija. Imamo dve alternative, da ga podnesemo Komisiji ili da ga ne podnesemo. Sa puno volje radimo na ovom slučaju", rekao je Danijelson.

Prema procedurama Unije, nakon što država podnese zahtev za članstvo, Savet traži od Evropske komisije da sastavi mišljenje o tome da li podnosilac zahteva ispunjava uslove za status kandidata i za početak pregovora o članstvu.

image