Svet

"Bild": Ministarka odbrane Nemačke podnosi ostavku

"Bild" javlja da se već vode interni razgovori o nasledniku Kristin Lambreht
"Bild": Ministarka odbrane Nemačke podnosi ostavku© Танјуг/AP Photo/Michael Sohn

Ministarka odbrane Nemačke Kristin Lambreht odlučila je da podnese ostavku na ovu poziciju, piše "Bild".

Iako ove informacije još uvek nisu zvanično potvrđene, "Bild" u tekstu pod nazivom "Ministar za kvar želi da podnese ostavku" javlja da se već vode interni razgovori o njenom nasledniku. Kao jedan od mogućih kandidata pominje se komesarka Bundestaga za oružane snage Eva Hogl iz Socijaldemokratske partije Nemačke.

Inicijativa za ostavku je, kako se navodi, potekla od nje same, a ne iz vlade.

Ministarstvo odbrane Nemačke nije detaljnije komentarisalo ovaj izveštaj u medijima, a informacije o ostavci ministarke odbrane nazvali su glasinama.

Inicijativa o ostavci je, kako pišu nemački mediji pozivajući se na svoje izvore, potekla od nje same, a ne iz vlade. Dodaje se i da se o njenom nasledniku već razgovara.

"To su glasine koje mi ne komentarišemo", rekao je predstavnik Ministarstva odbrane Nemačke.

Inače, prema rezultatima ankete koju je INSA sprovela na zahtev "Bilda", Lambrehtova zauzima poslednje mesto među 20 političara. Nemački tabloid ocenjuje i da je njen učinak kao ministarke ravan "katastrofi".

Nedavno je Lambreht izazvala gnev javnosti zbog nečuvenog novogodišnjeg govora. Sa zvucima petardi i vatrometima u pozadini, novogodišnja čestitka nemačke ministarke, snimljena na ulici u Berlinu, izazvala je salvu kritika u nemačkim medijima.

Na udaru se našao i ambijent u kojem je jednominutna poruka snimljena, ali i sam njen sadržaj. 

"Rat besni usred Evrope. Iz ovoga smo stekli mnogo posebnih utisaka. Bilo je i mnogo susreta sa zanimljivim i sjajnim ljudima", rekla je Lambreht. 

Ministarkino novogodišnje obraćanje promašilo je ton i učinilo da rat zvuči kao interesantno profesionalno iskustvo, javio je tada nemački "Tagesšpigl".

Na meti kritika našla se i u januaru 2022. godine, u vreme kada je presednik Ukrajine Vladimir Zelenski molio Zapad da pošalje teško naoružanje, kada je najavila da će Nemačka poslati 5.000 šlemova.

Još jedan skandal izbio je nakon objavljivanja fotografija njenog sina u helikopteru Oružanih snage Savezne Republike Nemačke tokom službenog puta ministarke.

image