Svet

Nemačka sve bliža isporuci "leoparda": Odluka pada i pre NATO sastanka?

"Leopard 2" koriste još i Španija, Poljska, Grčka, Danska i Finska, ali slanje ovih oklopnih vozila u Ukrajinu protivzakonito je bez nemačke dozvole
Nemačka sve bliža isporuci "leoparda":  Odluka pada i pre NATO sastanka?www.globallookpress.com © Gregor Mayer/dpa

Usled sve većeg pritiska da pojača svoju pomoć Kijevu, Nemačka će "verovatno pristati da pošalje tenkove 'leopard' u Ukrajinu", tvrde dva neimenovana nemačka zvaničnika za "Blumberg".

Berlin će konačnu odluku doneti pre sastanka sa visokim zvaničnicima iz drugih NATO zemalja u vazdušnoj bazi Ramštajn 20. januara, prenosi američki portal. Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht sastaće se dan ranije sa svojim američkim kolegom Lojdom Ostinom u Berlinu.

Kako navode izvori "Blumberga", Lambrehtova će u Ramštajnu "poslati jasnu poruku po pitanju 'leoparda'". Berlin još uvek nije doneo konačnu odluku, ali pritisak na njih da Ukrajini pošalju te tenkove sve je veći.

Nemački kancelar Olaf Šolc do sada se protivio slanju tenkova Kijevu, ali ta odluka bi uskoro mogla da se promeni. Druga opcija bila bi da Nemačka da zeleno svetlo drugim državama koje koriste "leoparde", poput Poljske i Finske, da ih pošalju u Ukrajinu.

Slanje "leoparda" u Ukrajinu bez nemačkog pristanka je protivzakonito

Nakon što je Varšava predložila da se "leopardi" nemačke proizvodnje isporuče preko šireg saveza evropskih zemalja, Nemačka, koja bi trebalo da odobri svaki ponovni izvoz ovih oklopnih vozila, još uvek nije primila nijedan zvanični zahtev za transfer, prenosi "Velt".

Naime, "leopard 2", koji je opremljen topom od 120 milimetara i najsavremenijim odbrambenim sistemom, osim Nemačke, koriste još između ostalih i Španija, Poljska, Grčka, Danska i Finska, koje bi u teoriji mogle da se udruže i zajednički organizuju isporuku tenkova i potrebne municije.

Ali, da se nemački tenkovi proslede bez pristanka države bilo bi protivzakonito, pa se vlada i ne plaši da će se to desiti, ističe zamenica portparola Kristijana Hofman, podsećajući da ovo pitanje regulišu Zakon o kontroli ratnog oružja i Zakon o spoljnoj trgovini.

"U ovom trenutku smo u stalnoj komunikaciji o tome šta je ispravna stvar i kako da podržimo Ukrajinu", rekla je ona dodajući da je saradnja po tom pitanju veoma bliska pre svega sa SAD, Francuskom i Velikom Britanijom, ali i sa Poljskom i Španijom.

Veliki politički pritisak da se "leopardi" isporuče Ukrajini vrši naročito Poljska, iako slični pozivi stižu i iz Finske.

Kolebljivom Šolcu verovatno teže padaju insistiranja koja stižu od članova njegove koalicije. 

"Nemačka mora konačno da odobri dozvolu za izvoz i isporuku 'leoparda'. Na ovaj ili onaj način, treba da počnemo sa obukom na leopardu 2, paralelno sa obukom ukrajinskih vojnika na borbenom vozilu pešadije 'marder'. U suprotnom gubite dragoceno vreme", insistira predsednica odbora za odbranu Mari-Agnes Štrak-Cimerman.

Nemačka je Ukrajini do sada obećala manje moćne oklopne transportere tipa "marder", a ministarka odbrane Kristin Lambreht potvrdila je juče da isporuka borbenih tenkova trenutno nije na dnevnom redu.

Vicekancelar Robert Habek je, komentarišući ovo pitanje, ipak rekao da Nemačka ne bi trebalo da staje na put drugim zemljama koje odluče da podrže Ukrajinu.

I ekspert za spoljne poslove Norbert Retgen zalaže se za slanje teškog naoružanja i smatra da će, ako Nemačka Ukrajini ne da ono "što je moguće i neophodno", doći do "dugotrajnog krvoprolića".

"Nećemo naći put do mira ako Ukrajini ne bude omogućeno da bude vojno uspešna. Tada neće biti političkog rešenja. Sada ste suočeni sa alternativom da to pustite ili da podržite Ukrajinu", ističe on.

Ali, za predsednika Udruženja rezervista Bundesvera Patrika Senzburga, isporuka glavnih borbenih tenkova "leopard" Ukrajini je samo pitanje vremena.

"Nemačka će pristati da isporuči glavne borbene tenkove leopard. Pitanje je samo kada će odluka biti doneta. Zalažem se za da se što više borbenih tenkova isporuči Ukrajini iz zaliha Bundesvera. Samo zauzvrat i Bundesver mora da se opremi znatno modernijim borbenim tenkovima", ističe on.

Fon der Lajen: Isplatilo se

Evropska unija mora da nastavi pritisak na Rusiju i da podržava Ukrajinu, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas na konferenciji za štampu u gradu Kiruna u Švedskoj.

Fon der Lajen je u Švedskoj, zajedno sa svim komesarima, obeležila početak švedskog predsedavanja Unijom u prisustvu švedskog rukovodstva.

Na početku šestomesečnog predsedavanja Švedske Evropske unije, Fon der Lajen je rekla da je Rusija smanjila 80 odsto isporuke gasa EU za osam meseci od početka sukoba u Ukrajini, ali je to EU kompenzovala diverzifikacijom izvora snabdevanja.

"Naporan rad se isplatio. Cene gasa su sada niže nego pre ruske invazije", rekla je ona .

image