Svet

A za Ukrajince tenkovi s greškom: Kako je "leopard 2" prošao u Siriji?

Oklopni tenk razvijen krajem 1970-ih godina, koji se, u uslovima Hladnog rata, dobro nosio protiv sovjetskih lovaca, na bliskoistočnom ratištu "praktično se raspadao pod intenzivnom vatrom", izvestili su britanski mediji još 2018. godine
A za Ukrajince tenkovi s greškom: Kako je "leopard 2" prošao u Siriji?www.globallookpress.com © Philipp Schulze

Sa radošću je dočekana vest da će Poljska poslati tenkove "leopard" u Ukrajinu, što je danas u Ukrajini potvrdio poljski predsednik Andžej Duda.

"Poljska će u okviru podrške međunarodne koalicije isporučiti četu tenkova 'leopard'", izjavio je Duda na zajedničkoj pres-konferenciji u Lavovu s ukrajinskim i litvanskim kolegama Vladimirom Zelenskim i Gitanasom Nausedom.

Međutim, ukrajinska jagma za naoružanjem razotkriva i mnoge nedostatke oružja, pre svega evropskog. Najpre je obelodanjeno da se iza odluke nemačkog kancelara Olafa Šolca da ne pošalje tenkove "puma" Ukrajini krije činjenica da su ta borbena vozila u vrlo lošem stanju i da su čak opasna za one koji ih koriste.

"Politiko" je pisao da jedino vrede "marder" i nemački glavni borbeni tenk "leopard 2", pa se Zelenski zainteresovao za njih.

Kada se nazire kraj sage oko toga da li će Ukrajina dobiti "leoparde" i koliko njih, valja podsetiti da je ovaj nemački tenk vredan četiri i po miliona evra, "jedan od najboljih na svetu", prošao neslavno u Siriji.

"Leopard 2" koji je Turska kupila za borbu protiv Kurda ima brojne greške koje su otkrivene u nesrećama s fatalnim posledicama, pisao je "Dejli mejl" još 2018. godine, dokumentujući sve brojnim snimcima s bojnog polja.

Fotografije preuzete s video-snimka ISIS-a a tokom trajanja turske vojne operacije "Štit Eufrata", koja je počela u avgustu 2016, pokazuju ugljenisane ostatke "leoparda 2" koji je navodno raznet minama, zatim tenk čija je kupola odletela, jedan veoma oštećen leži u jarku itd.

Kurdi su tvrdili da su uništili čak deset tenkova.

Dakle, oklopni tenk razvijen krajem 1970-ih godina, koji se tada, u uslovima Hladnog rata, dobro nosio protiv sovjetskih lovaca, na bliskoistočnom ratištu "praktično se raspadao pod intenzivnom vatrom", piše "Dejli mejl" i dodaje da s obzirom na to da te tenkove koriste brojne NATO članice – uključujući Kanadu, Holandiju, Dansku, Grčku i Norvešku – posebno je neprijatno kada se vidi kako ih teroristi lako uništavaju a "očekuje se da će parirati ruskoj vojsci".

Početkom 2000-ih Berlin je Ankari prodao 354 penzionisana "leoparda 2", pisao je "Nešenel interest" krajem januara 2018, ocenivši da je nemački tenk smatran za jednog od najboljih sve dok nije otišao u Siriju 2016. godine.

"'Leopard 2' nije izdržao test borbe. Uprkos njegovoj ceni od četiri i po miliona evra, V12 tvin-turbo motoru, kućištu od kaljenog čelika i volframa i maksimalnoj brzini od 67 kilometra na čas", zaključuje "Dejli mejl".

image