Svet

Jača pritisak na Nemačku da Ukrajini pošalje tenkove "leopard"

Ako Berlin popusti, verovatno će to učiniti i nekoliko drugih članica Evropske unije, piše "Politiko"
Jača pritisak na Nemačku da Ukrajini pošalje tenkove "leopard"www.globallookpress.com © Philipp Schulze/dpa

Manje od nedelju dana nakon što je Nemačka konačno prihvatila da Ukrajini pošalje borbeno vozilo pešadije "marder", jača pritisak na Berlin da isporuči i modernije borbene tenkove, piše "Politiko".

Francuska i Poljska pritiskaju najveću ekonomiju Evropske unije da pomogne Kijevu slanjem moćnog tenka "leopard 2", dok Velika Britanija navodno razmatra da pošalje desetak borbenih tenkova "čelendžer 2".

Ukoliko bi London poslao svoje glavne borbene tenkove, to bi Berlinu znatno otežalo da se sakrije iza argumenta da ne želi da deluje sam u slanju teškog naoružanja, piše list.

Isporuka modernih zapadnih tenkova, poput "lepoarda 2", bili bi veliki podsticaj za ukrajinsku vojsku jer su joj saveznici dosad slali samo starije tenkove, ističe "Politiko" i dodaje da će Rusija navodno pokrenuti novu vojnu ofanzivu u narednim nedeljama ili mesecima, u situaciji kada je Kijev isrcpeo svoje rezerve.

Francuski zvaničnik je za list rekao da Pariz pokušava da natera Berlin da prihvati sporazum o slanju tenkova "leopard", uoči francusko-nemačkog samita 22. januara, na 60. godišnjnicu Jelisejskog sporazuma o partnerstvu izemđu dve zemlje.

Sličan pritisak dolazi i iz Poljske, koja želi da formira široku koaliciju među zapadnim partnerima da zajedno predaju "leoparde" Ukrajini.

"Ohrabrujemo druge zemlje da formiraju široku koaliciju za transfer modernijih tenkova u Ukrajinu, kao što su tenkovi 'leopard'", rekao je zamenik poljskog ministra spoljnih poslova Pavel Jablonski.

Nemačka, Španija, Poljska, Grčka, Danska i Finska su među brojnim zemljama koje već koriste "leopard 2", koji je opremljen topom od 120 milimetara i najsavremenijim odbrambenim sistemom. To bi omogućilo saveznicima da zajednički organizuju isporuku tenkova i potrebne municije i da se udruže na potrebnom održavanju i popravci, navodi "Politiko".

"Ukrajinci zaista žele tenkove 'leopard' jer ih ima na zalihama širom Evrope", naveo je francuski zvaničnik koji je upoznat sa pregovorima o isporuci vojne pomoći.

Međutim, te tenkove proizvodi kompanija "Kraus-Mafaj Vegman" sa sedištem u Minhenu, što znači da je za njihovu isporuku Ukrajini neophodna dozvola za ponovni izvoz od strane zemlje porekla, odnosno od Nemačke. 

"Poljska može da preda leoparde samo u okviru koalicije zemalja", rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki, dodajući da su u toku razgovori sa drugim zemljama o formiranju takvog saveza.

On je istakao da je o tome pre nekoliko nedelja razgovarao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcem, te da će se više znati u narednim danima.

Upitan o zahtevima da se formira široka koalicija, portparol nemačke vlade je odgovorio da "trenutno nije upoznat sa takvim zahtevima", ali je naglasio da Nemačka iznova procenjuje situaciju na osnovu čega donose odluke.

Francuski zvaničnik je istakao da je cilj prošlonedeljne najave francuskog predsednika Emanuela Makrona o predaji borbenih vozila predstavljalo "razbijanje tabua o slanju zapadnih tenkova u Ukrajinu", kako bi se Nemačka podstakla na sličnu akciju.

Međutim, portparol vlade u Berlinu napomenuo je da je jedan od ključnih ciljeva Nemačka ostao izbegavanje da postane aktivna strana u ratu i dodao da ne postoji "nikakav automatizam" koji bi isporuku "leoparda" učinio "narednim logičnim korakom", nakon oduke da se pošalju tenkovi "marder".

image