Svet

Poljska uskraćuje pomoć Ukrajini: Simbolična podrška od nekoliko "leopard" tenkova

Apsolutna je dezinformacija o transferu svih 'leoparda' ili većeg broja, poručio je Šef međunarodnog političkog biroa Kancelarije predsednika Jakub Kumoh
Poljska uskraćuje pomoć Ukrajini: Simbolična podrška od nekoliko "leopard" tenkovawww.globallookpress.com © Philipp Schulze

Šef međunarodnog političkog biroa Kancelarije predsednika Poljske Jakub Kumoh izjavio je da Ukrajina može da dobije samo simboličan broj tenkova "leopard", prenose "RIA Novosti".

"Razmatra se predlog da Poljska učestvuje u određenoj koaliciji zemalja koje imaju 'leoparde'. Apsolutna je dezinformacija o transferu svih 'leoparda' ili većeg broja. Radi se o simboličnoj podršci i učešću u koaliciji nekoliko zemalja", objasnio je Kumoh.

On je napomenuo da i ako Varšava pošalje ove tenkove Ukrajini, onda se njihov broj ne može meriti desetinama.

"Apsurdno je reći da će Poljska predati nekoliko desetina ili stotina tenkova. Ukrajina je zainteresovana da im grupa zapadnih zemalja preda određeni broj tenkova ove vrste. Poljska ih ima i može da postane deo koalicije, ali sama neće ništa da uradi", dodao je on.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki ranije je izjavio da Poljska neće isporučivati Ukrajini tenkove "leopard".

"Mi sami za sada ne nameravamo da isporučujemo naše tenkove. Sama Poljska, bez široke koalicije ne namerava da ih isporuči", rekao je Moravjecki.

Kako je objasnio, poljske vlasti sada pregovaraju o stvaranju "široke koalicije zemalja koje će davati Ukrajini teško naoružanje". O tom pitanju Poljska razgovara sa Nemačkom.

Poljska je proletos isporučila Ukrajini nekoliko stotina tenkova "t-72", a takođe je kupila veći broj tenkova "abrams" različitih modifikacija od Sjedinjenih Američkih Država i 1.000 tenkova K2 od Južne Koreje. Poljska vojska ima 126 tenkova "leopard 2A4" i 105 tenkova "leopard 2A5".

"Volstrit džornal" je ranije pisao da je Poljska odlučila da isporuči Kijevu tenkove "leopard 2". Moravjecki je dodao i da je Poljska počela da prima nadoknadu za vojnu pomoć pruženu Ukrajini.

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naglasio je da "pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati samo negativan efekat". 

image