Svet

U Bajdenovoj nekadašnjoj kancelariji pronađeni strogo poverljivi dokumenti

Ukupno je pronađeno dvadesetak tajnih dokumenata na dve lokacije, od kojih su neki strogo poverljivi, prensi Si-Bi-Es
U Bajdenovoj nekadašnjoj kancelariji pronađeni strogo poverljivi dokumenti© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Među desetak klasifikovanih dokumenata koji si otkriveni u nekadašnjoj kancelariji američkog predsednika Džozefa Bajdena u institutu "Pen Bajden centar" nalazi se i strogo poverljivi materijal, prenosi Si-Bi-Es.

Strogo poverljivo predstavlja najviši od tri stepena tajnovitosti, a curenje takvih dokumenata moglo bi da izazove "izuzetno veliku štetu", objašnjava neimenovani američki zvaničnik za tu američku mrežu.

Manje od deset klasifikovanih dokumenata je pronađeno u njegovoj rezidenicji u Vilmingotnu, u saveznoj državi Delaver, i ni jedan od njih nije bio obeležen kao strogo poverljiv.

Ukupno je pronađeno oko 20 klasifikovanih dokumenata na dve različite lokacije, navodi izvor Si-Bi-Esa.

Bajden nije znao da se poverljivi dokumenti iz njegovih potpredsedničkih dana nalaze u kancelariji njegovog bivšeg instituta u Vašingtonu ili u kući u Vilmingtonu, izjavila je portparol Bele kuće Karin Žan-Pjer.

Bajden nije znao ni šta se u tim poverljivim dokumentima nalazi, saopštila je Bela kuća, nakon što je Merik Garland, američki sekretar za pravosuđe, najavio imenovanje specijalnog tužioca za istragu postupanja Bajdena u vezi sa poverljivim državnim dokumentima.

Garland je objavio da će se istragom baviti Robert Hur nekadašnji tužilac u američkoj državi Merilend.

Prethodno je predsednik Bajden potvrdio da je u njegovom domu, u državi Delaver, pronađeno još poverljivih dokumenata.

image