Svet

Velika Britanija će obučiti ukrajinske vojnike da upravljaju "čelendžerima 2"

Britanski premijer je izjavio da dug i statičan rat samo ide u prilog Rusiji i najavio da će zbog toga njegovi ministri i on razgovarati sa saveznicima kako bi pojačali pritisak na Putina
Velika Britanija će obučiti ukrajinske vojnike da upravljaju "čelendžerima 2"Getty © Dan Kitwood / Staff

Velika Britanija je najavila da će Ukrajini poslati 14 tenkova "čelendžer 2" i da će obučiti tamošnju vojsku da ih koristi, saopštio je kabinet premijera Rišija Sunaka.

"Četrnaest tenkova krenuće u Ukrajinu u narednim nedeljama. Velika Britanija će početi da obučava ukrajinske oružane snage za upravljanje tenkovima i topovima, što je nastavak pomoći Ujedinjenog Kraljevstva u okviru koje je više od hiljadu ukrajinskih vojnika obučavano u zemlji poslednjih šest meseci", precizira se u saopštenju.

Napominje se da će London Kijevu obezbediti oko 30 artiljerijskih sistema AS90, poznatih kao samohodno artiljerijsko oružje koje koristi britanska vojska.

Premijer je pozivao saveznike da što pre pošalju podršku planiranu za 2023. godinu kako bi se postigao maksimalan efekat.

"Premijer se već obavezao da će 2023. izjednačiti ili premašiti podršku koju je Ujedinjeno Kraljevstvo pružalo Ukrajini i dao je instrukcije ministrima i zvaničnicima da ove nedelje budu što aktivniji s tim u vezi kako bi pomoć imala najbolji efekat", navodi se na zvaničnom sajtu britanske vlade.

Britanski premijer je izjavio da dug i statičan rat samo ide u prilog Rusije i najavio da će zbog toga on i njegovi ministri razgovarati sa saveznicima širom sveta u narednim danima i nedeljama kako bi pojačali pritisak na Putina i obezbedili bolju budućnost za Ukrajinu, piše u saopštenju britanske vlade.

Takođe, Sunak je naložio ministru odbrane Benu Volasu da okupi evropske saveznike kako bi razgovarali o vojnoj pomoći Ukrajini, dok će sa istim zadatkom britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli posetiti SAD i Kanadu.

image