Svet

Sunak želi da policiji odreši ruke za suzbijanje demonstracija: I pre nego što počnu

Vlada će u ponedeljak predložiti amandman na sopstveni Predlog zakona o javnom redu koji je trenutno u Domu lordova, kako bi se proširila definicija šta predstavlja "ozbiljan poremećaj u funkcionisanju društva"
Sunak želi da policiji odreši ruke za suzbijanje demonstracija: I pre nego što počnu© Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Britanski premijer Riši Sunak planira da iznese nove predloge zakona za obuzdavanje protesta koji se šire u Velikoj Britaniji, tako što će policiji dati dodatna ovlašćenja da suzbije demonstracije čak i pre nego što izazovu bilo kakav poremećaj.

Kako piše "Blumberg", vlada će u ponedeljak predložiti amandman na sopstveni Predlog zakona o javnom redu koji je trenutno u Domu lordova, kako bi se proširila definicija šta predstavlja "ozbiljan poremećaj u funkcionisanju društva", navodi se u saopštenju iz Sunakovog kabineta.

"Ne možemo imati proteste koje sprovodi manjina koji remete svakodnevni život, to je neprihvatljivo i to ćemo privesti kraju", rekao je Sunak u saopštenju. "Policija je tražila od nas da pojasnimo kako bismo suzbili ove gerilske taktike i poslušali smo ih", naveo je on.

Zakonodavstvo ima za cilj jačanje sposobnosti policije da se nosi sa protestima poput onih iz poslednjih godina koje su sproveli aktivisti za zaštitu životne sredine kao što je Samo zaustavite naftu i pobunu protiv izumiranja koji su zaustavili saobraćaj i javni prevoz blokiranjem mostova, auto-puteva i mreže londonskih metroa. Ali to je izazvalo gnev grupa za građansku slobodu i opozicione Laburističke partije.

Portparolka laburističke policije Sara Džons rekla je u saopštenju da policija već ima ovlašćenja da se nosi sa ometajućim protestima. Ona je kritikovala Sunaka što se umesto toga nije usredsredio na borbu protiv "epidemije nasilja nad ženama i devojčicama" ili na krivično gonjenje kriminalaca.

Amandman će uključiti omogućavanje policiji da razmotri ukupni uticaj serije protesta umesto da ih tretira kao pojedinačni incident, dajući policajcima pravo da se umešaju čak i pre nego što protest dovede do poremećaja, i dozvoljavajući im da se bave kampanjama koje su osmišljene da više puta izazivaju haos, navodi se u saopštenju.

image