Svet

"Njujork tajms": Riši Sunak neće spasiti Veliku Britaniju

Obećanje novog premijera da će popraviti ekonomiju - zvuči šuplje, piše britanska novinarka
"Njujork tajms": Riši Sunak neće spasiti Veliku Britanijuwww.globallookpress.com © XinHua/Li Ying

Novi premijer Velike Britanije Riši Sunak neće spasiti zemlju od krize u kojoj se trenutno nalazi, piše britanska novinarka Kimi Čada za "Njujork tajms".

U tekstu se ističe da, uprkos tome što Sunak izgleda "smireno i kompetentno, on nema dodira sa zemljom koju će voditi".

"Toj zemlji (Velikoj Britaniji), ekonomski stagnirajućoj, regionalno neuravnoteženoj, socijalno ugroženoj, preko je potrebno saosećajno vođstvo. U Sunaku, koji je po ubeđenju pristalica tačerizma, Britanija to najverovatnije neće dobiti", piše Čada.

Pre nego što je postao premijer, Sunak je od 2020. bio ministar finansija. U martu ove godine, obećao je da će obezbediti milijarde funti finansijske podrške porodicama i uvesti beneficije u skladu sa visokom stopom inlfacije. Međutim, ove mere u praksi su bile parcijalne.

"Sunak je bio oštro kritikovan i unutar sopstvene partije jer nije učinio dovoljno da zaštiti najsiromašnije u zemlji", podseća britanska novinarka i dodaje da su "njegovi šrkti planovi" ocenjeni kao "nedovoljni, neefikasni i nekonzervativni", kao i da je Sunakov mandat na mestu ministra finansija definisala površna briga za druge.

Smanjenje socijalne zaštite

U analizi se ukazuje na podatak da u Velikoj Britaniji prvi put potražnja za bankama hrane nadmašuje ponudu, kao i da bi građani već u januaru mogli da se suoče sa nestankom struje.

Inflacija u Britaniji je prešla 10 odsto, a očekuje se da će sledeće godine imati najveću inflaciju i najnižu stopu rasta u poređenju sa ostalim članicama G7 (SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Italija, Nemačka i Japan)

"Ove bolesti su, naravno, posledica dubokih, sistemskih problema. Međutim, Sunak je saučesnik u njima. Ni u jednom trenutku nije pokazao značajnije interesovanje za rešavanja, osporavanje ili ispravljanje ovih pitanja", piše Čada i upozorava da obećanje novog premijera da će popraviti ekonomiju - "zvuči šuplje".

Ona navodi da još nisu poznati Sunakovi planovi, ali da se iz njegove biografije kao ministra, "pošteno može pretpostaviti" da će obuzdati javnu potrošnju i smanjiti socijalnu zaštitu.

"Ko zna da li će takav pristup, izveden kompetentno i sa dozom ozbiljnosti, oživeti izbornu sreću Konzervativne partije, ali na početku njegovog mandata, jedna stvar je zagarantovana: Sunak, konzervativni spasilac, neće spasiti zemlju", zaključuje se u tekstu. 

image
VV inauguration
banner