Svet

Riši Sunak i zvanično postao premijer Velike Britanije

Tokom obraćanja naciji ispred Dauning strita, Sunak je istakao da je prioritet njegovog kabineta suočavanje sa ekonomskom krizom
Riši Sunak i zvanično postao premijer Velike Britanije© Tanjug/AP Photo/Alberto Pežali

Riši Sunak danas je i zvanično postao novi premijer Velike Britanije nakon sastanka sa kraljem Čarlsom Trećim u Bakingemskoj palati.

Tokom obraćanja naciji ispred Dauning strita, Sunak je istakao da sledećoj generaciji neće ostaviti dug "za koji smo mi bili preslabi da bismo ga sami platili".

"Ujediniću našu zemlju, ne rečima, već delom", poručio je novi britanski premijer i dodao da se Ujedinjeno Kraljevstvo sada suočava sa velikom ekonomskom krizom.

Dodao je da se divi prethodnici Liz Tras koja je pokušala da načini promene, ali da su tokom tog procesa "napravljene neke greške" i da je upravo zbog toga izabran za lidera Konzervativne partije.

"Sa poslom počinjemo odmah", izjavio je Sunak i naveo da razume da ima posla da "povrati poverenje nakon svega što se dogodilo".

"Nisam uplašen", zaključio je premijer Velike Britaniji, rekavši da se nada da će moći da ispuni zahteve nacije.

Riši Šunak će biti peti šef britanske vlade u poslednjih šest godina i prvi britanski premijer azijatskog porekla, kao i najmlađi predsednik vlade posle više od 200 godina.

image