Svet

"Najveća privilegija u mom životu": Prvo obraćanje Sunaka nakon izbora za premijera Velike Britanije

Riši Sunak kaže da je Velika Britanija "sjajna zemlja koja se trenutno suočava sa teškim ekonomskim izazovima
"Najveća privilegija u mom životu": Prvo obraćanje Sunaka nakon izbora za premijera Velike BritanijeAP © AP Photo/Aberto Pezali

Budući premijer Velike Britanije Riši Sunak, u svom prvom obraćanju kao lider Konzervativne stranke, istakao je da je počastvovan što je izabran na ovu funkciju. 

"Zaklinjem se da ću vam služiti sa integritetom i poniznošću. Najveća privilegija u mom životu je što mogu da služim partiji koju volim i da uzvratim zemlji kojoj toliko dugujem", poručio je Sunak iz sedišta svoje stranke.

Ovom prilikom on se zahvalio svojoj prethodnici Liz Tras za "dostojanstveno vođstvo u teškim uslovima u inostranstvu i kod kuće".

Napomenuo je da je Velika Britanija "sjajna zemlja koja se trenutno suočava sa teškim ekonomskim izazovima, i da je državi iz tog razloga neophodno jedinstvo i stabilnost."

Prethodna premijerka Liz Tras na ovoj poziciji je provela samo 45 dana, što je najkraći mandat u istoriji Velike Britanije. Njen naslednik je, čini se, postigao novi rekord kojim je započeo buduću eru u političkom životu ove države. Naime, mediji u ovoj zemlji primetili su da je govor govor novog predsednika vlade trajao svega 86 sekundi.

Bi-Bi-Si se osvrnuo su na prethodne poteze koji nagoveštavaju u kom smeru će se kretati politika novog premijera.

Bregzit

Sunak je vodio kampanju za izlazak iz Evropske unije uoči referenduma 2016. godine.

U toku letnjih izbora izjavio je da želi da "popravi protokol Severne Irske", reformiše sve zakone EU koji su još uvek na snazi i ukine nasleđene finansijske propise Evropske unije.

Ekonomija

Pokretač je inicijative za povećanje poreza na dobit preduzeća i sada ukinutog nacionalnog osiguranja. Ranije je rekao da je njegov cilj da smanji sve poreze u budućnosti, onda kada je to praktično.

Opširno je govorio o potrebi da se smanji državni dug i kritikovao planove Liz Tras koji se tiču dodatnog zaduživanja.

Imigracija

Kada su u pitanju izbeglice, Sunak je obećao da će se držati vladine politike Ruande, koja ima za cilj da deo migranata preko Lamanša pošalje u tu istočnoafričku zemlju.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova naveli su da će ova politika funkcionisati tako što će odvratiti one koji koriste "ilegalne, opasne ili nepotrebne metode" migracija, poput putovanja u malim čamcima ili sakrivanja u kamionima.

Sunak je takođe rekao da bi ukupan broj zahteva za azil trebalo da bude ograničen, a da pravila o tome ko ima pravo da podnese zahtev moraju biti pravno pooštrena.

Sunak jedina osoba koja je dobila podršku 100 konzervativnih poslanika

Sunak je ranije danas proglašen novim predsednikom ove partije, čime dobija i funkciju premijera Velike Britanije. Postao je jedini kandidat nakon što je Predsednica Donjeg doma britanskog parlamenta Peni Mordont objavila da povlači svoju kandidaturu.

Sunak, inače bivši ministar finansija, će na poziciji premijera Velike Britanije zameniti Liz Tras koja je prošle nedelje podnela ostavku posle 45 dana provedenih na čelu vlade.

Novi premijer Velike Britanije, unuk imigranata indijskog porekla, koji je prošao kroz klasično obrazovanje britanske elite, bogati bivši bankar, biće prvi šef britanske vlade koji nije belac.

Tokom vikenda intenzivnog pregovaranja on je juče zvanično objavio kandidaturu.

"Hoću da oporavim našu privredu, ujedinim našu partiju i delujem za našu zemlju", napisao je on na Tviteru obećavajući "integritet, profesionalizam i odgovornost", naveo je tada.

image