Ekonomija

Mračne prognoze: Velika Britanija bi mogla da se suoči sa isključenjima struje u najhladnijim danima

Početak iduće zime je period koji posebno zabrinjava stručnjake
Mračne prognoze: Velika Britanija bi mogla da se suoči sa isključenjima struje u najhladnijim danima© Unsplash

Stanovnici Velike Britanije mogli bi da se suoče sa isključenjima struje u najhladnijim zimskim mesecima, upozorio je izvršni direktor kompanije Nacionalna mreža Džon Petigru.

Prema njegovim rečima, kompanija bi mogla da uvede restrikcije između 16 i 19 časova u najmračnijim večerima u januaru i febuaru ukoliko zemlja ne uspe da nabavi dovooljno gasa iz Evrope.

Nacionalna mreža je ranije ovog meseca predstavila nekoliko katastrofalnih scenarija u slučaju hladne zime i nedostatka zaliha energije.

Nakon početka sukoba u Ukrajini, Evropska unija je Rusiji uvela brojne sankcije što je izazvalo velike nestabilnosti u evropskim ekonomijama.

Petigru ističe da je početak iduće zime period koji posebno zabrinjava stručnjake zbog mogućeg ekstremno hladnog vremena i nestašica gasa.

Kao dodatni problem navodi vetar, jer ako udari ne budu dovoljno jaki turbine neće moći da budu pokrenute. Uvoz električne energije preko podmorskih kablova iz zemalja poput Francuske, Belgije i Holandije takođe bi mogao da bude ograničen.

"U najgorem stručaju, u pojedinim delovima zemlje bila bi uvedena isključenja struje u trajanju od tri sata, verovatno između 16 i 19 časova, a tada je zaista hladno", rekao je Petigru.

Napomenuo je da su dobavljači energije, regulatorni organi i zvaničnici obavili ogromnu količinu posla kako bi posebno ugrožena domaćinstva mogla da dobiju podršku.

image