Svet

Nemačka ministarka odbrane podnela ostavku, Šolc već zna ko će je zameniti

Taj potez usledio je nakon što su nemački mediji objavili da šefica odbrane namerava da se povuče nakon veoma kritikovane novogodišnje poruke
Nemačka ministarka odbrane podnela ostavku, Šolc već zna ko će je zameniti© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Kristina Lambreht formalno je objavila da se povlači sa mesta nemačke ministarke odbrane posle mnogo kritikovane novogodišnje poruke koju je objavila, preneo je Dojče vele.

Lambreht je uputila zahtev nemačkom kancelaru Olafu Šolcu da je oslobodi pozicije u kabinetu, navodi se u saopštenju. Ona je okrivila medijske izveštaje o njoj kao smetnju za dalji ostanak u kancelariji.

Nemački kancelar Olaf Šolc prihvatio je danas ostavku Kristine Lambreht na mesto ministarke odbrane, izjavio je portparol vlade, navodeći da će kancelar uskoro predložiti njenog naslednika nemačkom predsedniku.

"Imam jasnu ideju", rekao je Šolc i dodao da će javnost vrlo brzo saznati ko će preuzeti rukovođenje nemačkim ministarstvom odbrane, prenosi Rojters.

Naredni nemački ministar odbrane biće objavljen sutra, objavio je dnevnik "Frankfurter algemajne cajtung", pozivajući se na izvore iz vlade.

Lambreht je ranije danas saopštila da je od kancelara Šolca zatražila da je razreši dužnosti.

Taj potez usledio je nakon što su nemački mediji u petak objavili da šefica odbrane namerava da se povuče nakon veoma kritikovane novogodišnje poruke koju je objavila na društvenim mrežama.

Lambrehtova je u svojoj poruci spomenula rat u Ukrajini uz zvuke vatrometa u pozadini. Članovi opozicione Hrišćansko-demokratske unije (CDU) pozvali su je da podnese ostavku.

Ministarkino novogodišnje obraćanje promašilo je ton i učinilo da rat zvuči kao interesantno profesionalno iskustvo, javio je tada nemački "Tagesšpigl".

Na meti kritika našla se i u januaru 2022. godine, u vreme kada je presednik Ukrajine Vladimir Zelenski molio Zapad da pošalje teško naoružanje, kada je najavila da će Nemačka poslati 5.000 šlemova.

Još jedan skandal izbio je nakon objavljivanja fotografija njenog sina u helikopteru Oružanih snage Savezne Republike Nemačke tokom službenog puta ministarke.

Njena odluka da se povuče dolazi u trenutku kada je Nemačka pod pritiskom da odobri povećanje vojne podrške Ukrajini, a nemačke odbrambene sposobnosti dovedene su u pitanje nakon što je više tenkova "puma" ostalo van upotrebe tokom nedavne vojne vežbe, navela je agencija.

Lambreht je iz Socijaldemokratske partije (SPD) levog centra kancelara Olafa Šolca. Nakon kontroverze, Šolc je rekao da i dalje ima poverenja u Lambreht.

image