Svet

Korupcija u ukrajinskoj Međunarodnoj legiji: Portparolka optužena za milionsku prevaru

Učesnica rijalitija i portparolka Legije pod istragom zbog prevare
Korupcija u ukrajinskoj Međunarodnoj legiji: Portparolka optužena za milionsku prevaruwww.globallookpress.com © AP Photo/LIBKOS

Emese Fajk, učesnica australijskog rijalitija "Blok" gde se parovi takmiče jedni protiv drugih u renoviranju i preprodaji kuća, morala je da pobegne iz zemlje nakon što je pokušala da kupi renovirano imanje preko lažnih računa i utočište je pronašla u ukrajinskoj Međunarodnoj legiji kao njen zvanični portparol.

Fajk je prvi put javno povezana sa grupom u julu 2022. Tada je njena nova pozicija u mejnstrim medijima predstavljena kao  pokušaj "iskupljenja". Ta prilika, ako je uopšte i postojala, protraćena je budući da je ukrajinske vlasti sada istražuju zbog - prevare.

Optužbe

Fajkovu - u Kijevu poznatu pod nadimkom "Ptica rugalica" po junakinji iz popularnog serijala "Igre gladi" - Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) optužuje da je ukrala medicinske potrepštine namenjene ukrajinskim vojnicima i sredstva Legije, vredna milione dolara, što ona poriče.

Ona je navodno umešana u nestanak "ogromne" američke pošiljke medicinskog materijala vrednog 2,5 miliona dolara i izvlačenje međunarodnih donacija namenjenih ratnim naporima Kijeva.

Medicinski materijal – koji je uključivao lekove protiv bolova, kao što je smrtonosni opioidni fentanil (stotinu puta jači od morfina) – stigao je u zemlju krajem oktobra, ali nikada nije dospeo do linije fronta.

Uloženi su "značajni napori" da se locira nestala pošiljka, ali bezuspešno. Fajk je tvrdila da uopšte ne zna ništa o postojanju pošiljke, ali su svedoci rekli da je bila na licu mesta kada je pošiljka stigla, prenosi RT internešenel.

Nedostatak lekova i opereme značio je da su bezbrojni povređeni ukrajinski vojnici na linijama fronta ostavljeni u agoniji satima, ili čak danima dok su čekali pomoć. U izveštaju SBU o incidentu se navodi da su se, kada su počeli da ispituju Fajk i kada je ona shvatila da je osumnjičena, neke od zaliha čudom pojavile.

Isto se ne može reći za "velike količine" novca doniranog Legiji, koje je "'Ptica rugalica' konfiskovala i poslala na nepoznate lokacije".

Od kada se Fajk pridružila Međunarodnoj legiji u aprilu prošle godine, grupa se oslanjala na dve organizacije za prikupljanje sredstava, koje je osnovala i kontrolisala isključivo ona, uključujući Građanski front, sa sedištem u Norveškoj.

SBU je dokumentovala koliko se legionara žalilo na nedostatak transparentnosti u vezi sa ovim organizacijama. Takođe se navodi da je Fajk tajno snimljena kako priznaje da je "rutinski koristila sredstva sa ovog računa za ličnu dobit".

Za razliku od zapadnih novinara koji nisu ozbiljno dovodili u pitanje njen kredibilitet, javni i privatni donatori u inostranstvu očigledno jesu jer nisu poslali obećane milione iz straha da će novac biti proneveren novac. Postojala je i opšta percepcija da je Legija "korumpirana, nekompetentna i sklona zloupotrebama", što je imalo "zastrašujući efekat na prikupljanje sredstava, logističku podršku i regrutovanje".

U vreme kada je stavljena pod zvaničnu istragu zbog prevare, Fajk je već interno ocenjena kao bezbednosna pretnja. Ona je odgovorila pretnjom da će objaviti štetne informacije o Legiji ili da će izbaciti legionare iz Oružanih snaga, "osim ako ne budu izvršili njen nalog" i/ili je ćutala o njihovoj zabrinutosti zbog njenog vođstva.

"U svakom aspektu svog posla pokazala se kao veliki neuspeh. Ona nema poverenje vojnika, lokalnih ili međunarodnih medija, pa čak ni onih koji direktno sa njom rade", otkriva izveštaj SBU do kojeg je došao londonski "Dejli mejl". "U Legiji je skoro jednoglasno prihvaćeno uverenje da je ona rak organizacije koji mora biti odstranjen da ne bi uništila celo telo same organizacije."

Ova procena je poslata američkoj ambasadi u Kijevu, koja je naknadno odbila da ima bilo kakve veze sa Fajk i zatražila drugog oficira za vezu sa Legijom.

Simptom ozbiljne bolesti

Izveštaj "Dejli mejla" predstavlja redak primer da je neki zapadni medij priznao raširenu korupciju i kriminal na svim nivoima u ukrajinskoj Međunarodnoj legiji, navodi RT internešenel. Legiju je formirao ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nekoliko dana po početku ruske operacije i primio je toliko prijava stranih dobrovoljaca da je regrutacija morala da bude pauzirana u aprilu, samo nekoliko dana nakon što se i sama Fajk pridružila.

Mnogi od onih koji su se prijavili bili su mladi, povodljivi muškarci koji su poverovali medijskim pričama o ukrajinskom herojstvu, koji su imali malo ili nimalo iskustva u vojsci, a kamoli u direktnoj borbi, i veliki broj njih je platio tu odluku svojim životom. Oni koji prežive često odlaze u roku od nekoliko dana ili nedelja, pošto shvate da ih šalju pravo na liniju fronta da služe kao topovsko meso.

Kao što je RT ranije detaljno dokumentovao, nekoliko stranih boraca iz zemalja engleskog govornog područja je javno svedočilo o tome kako loše obučeni, nedisciplinovani novi regruti i veterani plaćenici podjednako pucaju pod beznadežnom realnošću sukoba, što je umnogome pogoršano nedostatkom zaliha, vazdušne ili artiljerijske podrške ili nepostojanjem timova za spasavanje.

Ovo su česte primedbe i veterana Legije, ali oni najčešće prijavljuju neobuzdanu korupciju i krađu. Na primer, bivši legionar iz redova američkih marinaca govorio je o vrlo uspešnom crnom tržištu zapadnog oružja, kao što su protivtenkovske rakete, koje se kradu na veoma profesionalizovan, sistematski način. Po dolasku na liniju fronta, naknadno bi stigao neobeleženi kombi da odveze arsenal na nepoznata mesta.

Drugi bivši borac Legije tvrdi da su NATO protivvazdušni topovi konstantno nestajali iz oružarnice njegove jedinice u roku od nekoliko dana, ali uprkos tome što su nestanci prijavljeni SBU, ništa nije preduzeto, a komandanti Legije umešani u krađu nisu kažnjeni. U međuvremenu, svakom ko interno diže uzbunu zaprećeno je da će biti poslat u samoubilačke misije ako ne drži jezik za zubima.

Zapadni mediji su do danas ova svedočenja ignorisali. Priča o Fajkovoj je redak slučaj prilično detaljnog izveštavanja velikih medijskih kuća. RT internešenel navodi da je moguće je da je to što je osumnjičena manja poznata ličnost uticalo na izveštavanje.

Teško je izvući zaključke u ovom kontekstu, ali pošto zapadni donatori "proksi rata" sve više dovode u pitanje mudrost slanja na neviđenno toliko novca i materijala u Kijev, nekoga je trebalo baciti pod autobus.

image