Svet

Čime će NATO naoružati Ukrajinu?

SAD planiraju da zadrže svoje tenkove "Abrams", a da nagovore Nemačku da da zeleno svetlo za njihove "leoparde"
Čime će NATO naoružati Ukrajinu?www.globallookpress.com © Armin Weigel

Berlin neće dozvoliti saveznicima da isporučuju tenkove nemačke proizvodnje u Ukrajinu niti će poslati sopstvene sisteme ukoliko Sjedinjene Američke Države ne ustupe Ukrajincima borbene tenkove američke proizvodnje, tvrde visoki nemački zvaničnici za "Volstrit džornal".

Nemačka, kao i mnoge države koje proizvode oružje, zahteva od svojih kupaca da zatraže odobrenje njene vlade pre izvoza vojne opreme u treću zemlju. Pri tome, iako su Poljska, Finska i Danska rekle da su spremne da pošalju nemačke "leoparde" na rusko-ukrajinski front, vlada kancelara Olafa Šolca do sada nije primila nijedan zahtev na tu temu.

Međutim, visoki zvaničnik iz Pentagona Kolin Kal izjavio je da SAD nisu blizu isporuke tenkova "M1 Abrams" Ukrajini.

Amerika neće ustupiti tenkove "Abrams" Ukrajini

"Tenk 'Abrams' je veoma komplikovan, skup je. Teško je upravljati njime. Ima gasnu turbinu. Nije lak za održavanje", rekao je Kal. Iako se nije direktno osvrnuo na nemački poziv da SAD obezbede tenkove, rekao je da Pentagon ne želi da Ukrajincima da opremu "koju ne mogu da poprave, ne mogu da održavaju i dugoročno ne mogu da priušte".

Dakle, SAD planiraju da zadrže svoje tenkove, a da nagovore Nemačku da da zeleno svetlo za njihove "leoparde", koji se smatraju najsofisticiranijim na svetu.

"Leopardi" su bolja opcija od "Abramsa" zbog velikog broja vozila koja se već koriste u Evropi, a zemlje NATO-a ih poseduju više od 2.000. Takođe, lakši su za održavanje i koriste manje goriva. Tenkovi su inače označeni kao ključni u okolnostima očekivane ruske ofanzive.

S tim u vezi, američki ministar odbrane Lojd Ostin susreo se u Berlinu s nemačkim kolegom, novopostavljenim ministrom odbrane Borisom Pistorijusom, što je uvertira za sastanak tzv. Ukrajinske odbrambene kontakt grupe koji će biti održan u vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, u petak, 20. januara.

Predstavnici 50 zemalja što podržavaju ukrajinsku borbu protiv Rusije treba da se dogovore o značajnom novom paketu vojne pomoći Kijevu, dok će se na dnevnom redu naći i pitanje slanja "leoparda", odnosno odobrenje Nemačke za izvoz iz trećih zemalja u Ukrajinu.

Postoje dva tipa nemačkih glavnih borbenih tenkova: "leopard 1", dizajniran 1960-ih, i znatno poboljšani model "leopard 2". Nemačka ima samo oko 15 "leoparda 2", koje bi mogla da isporuči Ukrajini u kratkom roku, piše "Volstrit džornal".

Ako SAD ne daju svoje tenkove, neće ni Nemačka svoje "leoparde"

I nemački "Zidojče cajtung" iznosi informaciju da je kancelar Šolc spreman da Ukrajini isporuči borbene tenkove "leopard", ali pod jednim uslovom – da SAD daju svoje tenkove.

U telefonskom razgovoru s američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, 17. januara, rekao je da je jasno stavio do znanja da Nemačka može da popusti pod pritiskom da isporuči "leoparde" i omogući drugima da urade isto samo ako SAD zauzvrat isporuče borbene tenkove tipa "Abrams". Šolc je i ranije isticao da Nemačka neće sama slati vojnu podršku Ukrajini. Bajden se očigledno nije obavezao na to, čemu u prilog ide i gorepomenuta izjava iz Pentagona.

Šolc je bio suzdržan na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, kada je rekao da Nemačka "kontinuirano isporučuje velike količine oružja Ukrajini u koordinaciji sa partnerima – uključujući sisteme protivvazdušne odbrane kao što su 'IRIS-T' ili 'patriot', artiljerijsko oružje i oklopne transportere", ali i napomenuo da ne želi "da ovo preraste u rat između Rusije i NATO-a".

Šolc je takođe odlučio da pošalje oko 40 borbenih vozila pešadije "marder" u Ukrajinu, ali tek pošto su SAD obećale da će takođe isporučiti pešadijska borbena vozila.

Stručnjak za odbranu iz Hrišćansko-demokratske partije (CDU) Roderih Kizeveter pozvao je na otkup 15 protivvazdušnih sistema na tenkovskoj osnovi "gepard" koji su predati Kataru radi zaštite tokom Mundijla.

SAD spremaju novi paket naoružanja za Ukrajinu

Na sastanku u Ramštajnu Sjedinjene Države će objaviti veliki novi paket naoružanja za Ukrajinu, piše "Politiko", ali i navodi da Bajdenova administracija trenutno ne planira da pošalje tenkove "Abrams".

Očekuje se da će sledeća pošiljka uključivati dodatnu artiljeriju, municiju, i verovatno oklopna borbena vozila sa osam točkova "strajker", ali ne i tenkove "M1 Abrams", rekla su tri američka zvaničnika koji su želeli da ostanu anonimni.

"Politiko" piše i da se Amerika ne brine oko toga da bi tenkovi doprineli eskalaciji sukoba između Ukrajine i Rusije, već da se radi o logističkim stvarima, to jest o teškom održavanju tih skupih i masivnih oklopnih vozila.

Po "Rojtersovim" navodima, SAD će, u okviru novog paketa pomoći Ukrajini vrednog 3,5 milijardi dolara, poslati 50 borbenih vozila "bredli", oklopno vozilo na gusenicama koje nosi automatski top, mitraljez i TOV rakete, samohodne haubice, oklopne transportere, rakete zemlja-vazduh i municiju. Tamošnja administracija je već obezbedila hiljade borbenih vozila, uključujući "hamvi" i vozila otporna na mine koja se koriste za kretanje trupa na bojnom polju.

Šta je sve NATO dao ili će dati Ukrajincima

Krajem prošle godine SAD i Holandija su se složile da potroše 90 miliona dolara za nadogradnju oko 90 tenkova T-72 iz sovjetske ere koje je koristila Češka a za isporuku u Ukrajinu.

Nemačka je obećala svoje pešadijsko borbeno vozilo "marder", a Francuska svoj AMKS-10 RC, koji podseća na mali tenk s točkovima a zovu ga "ubica tenkova" jer ispaljuje granate koje mogu da probiju njihov oklop i da ih unište.

Kanada će obezbediti 200 transportera njihove proizvodnje, saopštila je ministarka odbrane Anita Anand tokom posete Kijevu, dok je kanadski premijer Džastin Trudo rekao da još nije spreman da donese odluku o tenkovima "leopard" koji se nalaze u skladištima tamošnje vojske.

Velika Britanija je rekla da će poslati 14 svojih glavnih borbenih tenkova "čelendžer 2".

SAD su ove nedelje započele nove programe obuke za Ukrajinu: prošireni kurs za unapređenje borbenih veština ukrajinskih snaga u Nemačkoj i obuku o raketnom sistemu "patriot" u Fort Silu (Oklahoma). Ukrajina će dobiti tri baterije "patriot", odbrambeni sistem dizajniran za obaranje projektila i aviona: po jedan iz SAD i po jedan iz Nemačke i Holandije.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u Davosu da je rat ušao u ključnu fazu i da saveznici iz Alijanse treba da obezbede više teškog naoružanja, posebno tenkova, Ukrajini. On traži "više najava modernog i težeg naoružanja", nakon poteza Velike Britanije, Francuske i Kanade da obezbede dodatna oklopna vozila.

Ili, kako je nedavno izjavio Jurij Sak, savetnik ukrajinskog ministra odbrane Aleksija Reznikova, "bilo koju vrstu naoružanja koju smo tražili, mi smo je dobili".

image