Svet

Mask: Davoski forum je "neizabrana svetska vlada"

Milijarder opominje da takvu vladu niko nikada nije tražio, niti je želi, a potom je otvorio anketu na temu da li Svetski ekonomski forum treba da vlada planetom
Mask: Davoski forum je "neizabrana svetska vlada"© Twitter/@JosipaVurnek

Otkad je počelo ovogodišnje zasedanje Svetskog ekonomskog foruma (VEF), koji se održava od 16. do 20. januara u Davosu, vlasnik "Tvitera" i "Tesle" Ilon Maks postavio je seriju tvitova i vezi sa švajcarskim forumom.

Najnovija konstatacija tiče se globalnog značaja VEF-a, odnosno uloge koju želi da preuzme.

Maskov tvit je bio odgovor na snimak na kojem se vidi osnivač i predsednik VEF-a Klaus Švab dok govori o tome kako se novom Forumovom "Selu globalne saradnje" u Metaverzumu može verovati u trenutku kada je poverenje širom sveta u političke institucije na istorijski niskom nivou. A tome u prilog, tvrde iz VEF-a, ide i činjenica da je Interpol uključen u projekat.

"VEF sve više postaje neizabrana svetska vlada koju narod nikada nije tražio, niti je želi", napisao je on na Tviteru.

Potom je otvorio i još jednu u nizu anketa, sada s pitanjem – Da li Svetski ekonomski forum treba da vlada svetom?

Inače, saradnik Svetskog ekonomskog foruma je i Ilonov brat Kimbal Mask. Suosnivač je kompanije "Kičen". Njegovi restorani nabavljaju hranu od lokalnih farmera, i tako stimulišu privredu lokalnih poljoprivrednika u iznosu od milion dolara godišnje.

Ovogodišnjem samitu u Davosu prisustvuje 2.700 učesnika, uključujući više od 600 globalnih izvršnih direktora, 116 milijardera i preko 50 svetskih lidera. Razgovaraće se o svetski značajnim pitanjima kao što su klimatske promene, nove tehnologije i bezbednost.

Među gostima ove godine nema nikog iz Rusije i Kine, dok će njihovo odsustvo popuniti brojni milijarderi iz zalivskih zemalja. Srbiju predstavljaju  predsednik Aleksandar Vučić i ministarka kulture Maja Gojković.

image