Svet

RT Balkan istražuje: Šta donosi ovogodišnji Svetski ekonomski forum u Davosu?

Očekuje se da će u fokusu razgovora biti ukrajinska kriza i antiruske sankcije
RT Balkan istražuje: Šta donosi ovogodišnji Svetski ekonomski forum u Davosu?© Светски економски форум

Čak 40 odsto više delegata će prisustvovati ovogodišnjem Svetskom ekonomskom forumu u Davosu nego deceniju ranije, a u mondensko švajcarsko odmaralište stiže veliki broj zvaničnika, kao i 116 milijardera iz država širom sveta.

Za razliku od prethodnih, ove godine u Davosu neće biti predstavnika iz Rusije, kako iz državnog aparata, tako ni iz privatnog sektora, a forumu neće prisustvovati ni kineski milijarderi.

Pre početka foruma, direktor SEF-a Klaus Švab poručio je da je današnji svet na "kritičnoj prekretnici".

"Pandemija izazvana korona virusom i rat u Ukrajini uzdrmali su već krhki globalni sistem. Ekonomski rast u najvećim svetskim ekonomijama je u zastoju, a cene hrane i energije i dalje rastu", navodi se u saopštenju organizatora foruma.

Međutim, na svetskom forumu na kom će se diskutovati o aktuelnim globalnim problemima, neće se čuti glas najveće države sveta, kao ni biznismena iz najjače svetske ekonomije.

"To je kao kada bi se u pozorištu igrao Hamlet, ali bez princa", kaže za RT Balkan profesor Miroslav Jovanović iz Centra za izuzetnost "Dušan Šiđanski" za evropske studije pri Univerzitetu u Ženevi.

On navodi da je velika većina sveta isključena iz procesa o kojima se govori u Davosu, te da je reč o razgovoru o jednosmernim akcijama koji služi kao odlična platforma za skretanje pažnje sa pravih problema.

"A to je opako povećanje nejednakosti u svim društvima, ponašanje velikih korporacija koje se postavljaju iznad vlada, nove tehnologije koje smanjuju potrebe za radnicima u proizvodnji, globalno zagrevanje, zagađivanje okoline, prezaduženost država, bitno povećanje izdataka za vojsku, ubrzanje inflacije koje obezvređuje plate, penzije i štednju, korupcija, imigracija, genetski modifikovana hrana. To su teme od kojih se beži", kaže Jovanović.

Do pre dve godine u Davos su dolazili svi, kaže za RT Balkan novinar i publicista Slobodan Despot, koji živi u Švajcarskoj, ali navodi da su se u međuvremenu dogodili pandemija virusa korona i rat u Ukrajini.

"Davos je zapravo jedna vrsta neformalnog kluba vladara zapadnog sveta koji više nema hegemoniju nad idejama, ekonomijom i projektima svetskog razvitka", smatra on i dodaje da se ljudi plaše onoga što se tamo predlaže.

"Predlažu se sistem društvene kontrole, ekonomska recesija i regresija, navodno u ime zaštite prirode i borbe protiv klimatskih promena", kaže Despot.

On ističe da je ljudima Davos "dojadio", te da je SEF imao agresivan pristup tokom pandemije, posebno kada je reč o vakcinaciji i upozorava da je Švab predlagao spajanje biološkog i digitalnog identiteta čoveka, što bi dovelo do lakšeg praćenja ljudi.

Međutim, Despot dodaje da se ništa od toga ne može postići bez saglasnosti Rusije, Kine, Indije i država Južne Amerike.

"Te ideje mogu da se sprovode u zapadnoj Evropi, ako su vlade saglasne i ako uspeju da ih na silu nametnu stanovništvu. Međutim, ne možete da se borite protiv zagađenja prirode ako neke mere primenjujete samo u zapadnom svetu. Glavni faktori su Kina i Indija. Ukoliko one ne prihvate plan, to uopšte nema smisla", poručuje on.

Jovanović napominje da će u fokusu ovog foruma u Davosu biti rat Rusije i Ukrajine, kao i antiruske sankcije, ali da se Zapad više usredređuje na štetu koju želi da nanese drugoj strani, a manje na ciljeve koje želi da postigne.

"U istoriji postoje primeri u kojima su zemlje pod sankcijama, poput Nemačke ili Japana, postale mnogo opasnije nakon tog perioda", navodi Jovanović i dodaje da zapadne zemlje jedno govore, a drugo rade.

Despot smatra da sadržaj diskusija uopšte nije relevantan, već upozorava na organizaciju koja stoji iza foruma.

"Švajcarska mobiliše 5.000 vojnika i celokupnu vazduhoplovnu silu na 24 sata dnevno, a što je najozbiljnije, ti vojnici su dobili ubrzanu policijsku obuku i ovlašćenja da mogu da tuku i hapse sopstvene sugrađane", ističe on.

Despot navodi da organizatori samita "žive u potpunoj paranoji" i pita od koga ih štiti švajcarsko vojno vazduhoplovstvo.

"To je munjevito pretvaranje narodne armije u privatnu policiju", kaže on, ali napominje da zapadni zvaničnici to ne primećuju, već da sve rade kao da su svi uz njih, a nisu.

"Reč je o zapadnoj psihozi", zaključuje Despot.

Svetski ekonomski forum trajaće od danas, 16. januara do 20. januara, a na njemu učestvuje i Srbija koju predstavljaju predsednik Aleksandar Vučić i ministarka kulture Maja Gojković.

image