Ekonomija

Ko dolazi u Davos: Bez Rusa i Kineza, više milijardera iz zalivskih zemalja, učestvuje i Srbija

Na Svetskom ekonomskom forumu najviše će biti predstavnika krupnog kapitala iz SAD, dok Evropljani, iako najbliži švajcarskom zimskom centru, ne čine veliku grupu
Ko dolazi u Davos: Bez Rusa i Kineza, više milijardera iz zalivskih zemalja, učestvuje i Srbija© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Svetski ekonomski forum u Davosu, 53. po redu, biće održan od danas do 20. januara.

Srbiju će predstavljati predsednik Aleksandar Vučić i ministarka kulture Maja Gojković.

Organizatori Svetskog ekonomskog foruma objavili su spisak učesnika na kojem je tzv. Kosovo predstavljeno fusnotom. Uz ime premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija nalazi se zvezdica.

Lista milijardera koji će ove godine biti gosti u Davosu, gde se od ponedeljka do petka održava Svetski ekonomski forum, ove godine biće nešto drugačija nego prethodnih.

Ona odražava globalni preokret koji je preoblikovao svetsko bogatstvo i pomerio centre moći zbog vojnog sukoba, bolesti i rastuće inflacije, piše "Blumberg" analizirajući kako su konflikt u Ukrajini, pandemija kovida 19 i stisak inflacije uticali na spisak zvanica u Davosu.

Za prisustvovanje na skupu prijavilo se oko 116 milijardera, 40 odsto više nego pre deset godina.  

Među gostima ove godine nema nijednog ruskog oligarha, nekada stalnih gostiju u mondenskom zimskom centru u Alpima. Sukob u Ukrajini i zapadne sankcije Moskvi učinile su u tom slučaju svoje. Takođe, nijedan milijarder učesnik Davosa ne dolazi ni iz Kine, navodi se u tekstu i dodaje da su prošle godine najbogatiji ljudi ove zemlje izgubili na berzi ukupno 224 milijarde dolara.  

Prazninu će popuniti milijarderi iz zalivskih zemalja, kojih je sve više zahvaljujući rastu cene nafte i reputaciji "oaze" relativne stabilnosti u nestabilnom području.  

Indija, čiji bogataši su i prethodnih godina bili zastupljeni i viđeni gosti u Davosu, i ove godine ima 13 registrovanih milijardera učesnika ekonomskog skupa.

Među njima je četvrti najbogatiji čovek sveta, prema "Blumbergovom" indeksu milijardera, Gautam Adani, kralj uglja čije je bogatstvo prošle godine procenjeno na 44 milijarde dolara.

Amerikanci, što je već postalo uobičajeno, čine najveću grupu sa 33 milijardera prijavljena za učešće na događaju, uključujući i one koji su prošle godine preskočili forum koji je bio održan u maju.

Volstrit će biti naročito vidljiv među učesnicima foruma, sa izvršnim direktorom "Džej-Pi Morgana" Džejmijem Dajmonom, Lerijem Finkom iz "Blekroka" i Stivenom Švarcmanom iz investicionog fonda  "Blekstoun", između ostalih.

Uprkos tome što su najbliži švajcarskom zimskom centru, Evropljani ne čine tako veliku grupu: 18 evropskih milijardera dolazi u Davos. Primećuje se i da su jedini koji dolaze iz Velike Britanije pogođene recesijom, ustvari Indijci.

Reč je o Lakšmiju Mitalu, po listi magazina "Forbs" petom najbogatijem čoveku sveta, osnivaču kompanije koja nosi njegovo prezime i suvlasniku najvećeg proizvođača čelika na svetu "Arcelor Mitala", koji dolazi u Davos sa decom.

image