Svet

U Kijevu veruju da Zapad neće biti protiv udara na Krimski most

Iz kancelarije Zelenskog kažu da su Kijev zapadni partneri "panično odvraćali od ideje da udare na poluostrvo i molili da nekako prođe bez toga"
U Kijevu veruju da Zapad neće biti protiv udara na Krimski mostwww.globallookpress.com © vk.com/myfeo_ru

Promena raspoloženja na Zapadu bi Ukrajini mogla da da vetar u leđa za preduzmanje agresivnijih akcija prema Rusiji i omogući udar na Krimski most, rekao je glavni pomoćnik Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak u intervjuu za letonski novinski portal "Delfi".

Prema njegovim rečima, udar na Krimski most biće moguć "kasnije", a ne sada, pošto zapadni partneri polako počinju da shvataju da "Ukrajina ima puno vojno pravo da udari na bilo koju okupiranu teritoriju, uključujući i Krim".

"Naši partneri su nas panično odvraćali od ideje da udarimo na poluostrvo Krim koju smo na početku sukoba predlagali. Molili su nas da nekako prođe bez toga", rekao je Podoljak.

Istovremeno je naveo da Ukrajina ne pozdržava udare na ruskoj teritoriji, i da ih i ne čini. Podoljak je naglasio da Kijev ima iznenađenje za Moskvu, ali o njima još uvek ne može detaljno da govori.

"Njujork tajms" je ranije objavio, pozivajući se na izvore, da administracija američkog predsednika Džoa Bajdena počinje da shvata da Kijevu mogu biti potrebne dodatne snage za udar na teritoriju Krima – pretnja ruskoj kontroli nad poluostrvom, prema Vašingtonu, će ojačati poziciju Ukrajine u budućim pregovorima.

Ruske trupe će uništiti svako oružje koje Amerikanci i njihovi saveznici isporuče Ukrajini i neće ostaviti bez odgovora udare na svojoj teritoriji, uključujući Krim, rekao je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov i dodao da će punjenje Ukrajine oružjem samo dovesti do povećanja u civilnim žrtvama.

Nakon terorističkog napada na Krimski most u oktobru 2022. godine, iza kojeg, prema ruskim vlastima, stoje ukrajinske specijalne službe, Oružane snage Rusije su počele da udaraju po ukrajinskoj infrastrukturi - energetici, odbrambenoj industriji, vojnoj komandi i komunikacionim objektima širom države. 

image