Svet

Rama Evropskom parlamentu: "Katargejt" je dokaz da se sve vraća

Edi Rama kritikovao je licemerje EU koje zahteva visoke standarde o zemalja kandidata a sama ih se ne pridržava
Rama Evropskom parlamentu: "Katargejt" je dokaz da se sve vraća© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Albanski premijer Edi Rama rekao je predsednici Evropskog parlamenta Roberti Metsoli da je "karma kučka" aludirajući na "Katargejt" aferu koja potresa tu instituciju poslednjih nedelja.

Osvrnuvši se na visoke standarde koje Brisel zahteva od potencijalnih članica, uključujući i Albaniju, dok istovremeno ima ozbiljnih problema sa korupcijom, Rama je na panelu "Politika" na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu rekao da "više od polovine zemalja članica sada ne bi moglo da uđe u EU".

"Ne govorim o bivšim komunistima. Govorim i o osnivačima, verujte mi", rekao je Rama.

Parlament je u središtu opsežne istrage o tome da li su strane vlade, uključujući Katar i Maroko, nezakonito uticale na njegov rad. Nekoliko visokih zvaničnika EU uhapšeno je pod optužbom da su primali mito.

Rama je naveo da se proces pridruživanja država kandidata razlikuje od onoga kada su zemlje poput Malte, Metsoline domovine, postajale članice bloka, rekavši da je to postalo "neverovatno neurotično i nepravedno". Albanija je na 110. mestu na Indeksu percepcije korupcije "Transparensi internešenela", ispod Južne Afrike, Belorusije i Kazahstana.

Metsola je naglasila da je parlament "uvek bio izuzetno pozitivan kada je u pitanju proširenje EU, jer se "mnogi od nas sećaju kako je bilo kada smo se pridružili".

Rama je izneo stav da Albanija uči od EU o tome kako da izgradi demokratske institucije, ali je naglasio da je EU dobila šta joj sleduje izbijanjem skandala "Katargejt".

"Roberta, izvini, moram to da kažem. Kada se ovaj slučaj korupcije pojavio, rekao sam: Karma je kučka", precizirao je Rama.

Ranije ovog meseca, Metsola je najavila 14 reformi sistema kako bi se poboljšala pravila transparentnosti za poslanike u EP nakon skandala.

image