Svet

Borelj: Apsurdno govoriti da Rusija gubi, setimo se kako su prošli Napoleon i Hitler

Zapad mora da nastavi da naoružava Ukrajinu jer je Moskva pobedila Napoleona i Hitlera, rekao je najviši diplomata EU
Borelj: Apsurdno govoriti da Rusija gubi, setimo se kako su prošli Napoleon i Hitlerwww.globallookpress.com © Nicolas Landemard/Keystone Press Agency

Komesar EU za spoljnu politiku Žozep Borel poručio je da Zapad mora da nastavi da šalje oružje Kijevu, podsetivši sve one koji misle da je Rusija izgubila ili joj ide loše u Ukrajini, da Moskva ima istoriju pobeđivanja u dugim ratovima.

"Rusija je velika zemlja, velika nacija koja je navikla da se bori do kraja, skoro do poraza pa se zatim oporavi", rekao je Borelj u Mardridu i podsetio da su istorijski primeri toga invazije Napoleona Bonaparte 1812. i Adolfa Hitlera 1941. godine.

"Bilo bi apsurdno misliti da je Rusija izgubila rat ili da je njena vojska nesposobna", dodao je Borelj.

On smatra da Moskva za sada "gubi u ratu, ali i dalje ima ogromnu snagu i kapacitet da nastavi dalje."

Zbog toga je, rekao je, "sada vreme da se nastavi sa naoružavanjem Ukrajine za vođenje rata kakav mora da vodi". On je ovo opisao kao "ne samo odbrambeni rat, već i rat koji joj omogućava da preuzme inicijativu i razbije frontove i spreči Rusiju da započne novu, veoma moćnu i krvavu ofanzivu za nekoliko meseci."

Napoleon je predvodio multinacionalnu vojsku regrutovanu iz cele Evrope kojom su dominirali Francuzi i stigao je do Moskve, ali nije uspeo da primora Rusiju da se preda. Rat je završen sa ruskom konjicom na ulicama Pariza dve godine kasnije. Hitlerovi napori, takođe potpomognuti brojnim kontinentalnim saveznicima i vazalima, nisu uspeli u Moskvi. Vojske Osovine su satrte kod Staljingrada i vračene kod Kurska, dok su ruski vojnici zauzeli Berlin 1945.

Prema ruskim procenama, SAD i njihovi saveznici su 2022. godine dali ukrajinskoj vojsci oružje, municiju i zalihe u vrednosti od skoro 100 milijardi dolara. Uprkos ovim naporima bez presedana, Borelj je u petak nastavio da insistira na tome da Zapad nije strana u sukobu, i da je EU učinila sve što je mogla da to izbegne. Bivši lideri Nemačke i Francuske, međutim, javno su priznali da su sporazumi iz Minska uz posredovanje Evrope bili trik da se Ukrajini kupi vreme da se pripremi za rat.

Visoki komesar EU za spoljne poslove govorio je u madridskom Teatru Real, gde mu je uručena nagrada Foruma za novu ekonomiju 2022. Jedan od prezentatora bio je Havijer Solana, Boreljov prethodnik na mestu EU i generalni sekretar NATO-a 1999. godine, kada je blok predvođen SAD pokrenuo ničim izazvan rat protiv Jugoslavije.

image