Svet

ISPRAVKA: Poljska televizija nije prikazala mapu s priključenim ukrajinskim teritorijama

TVP1 nije Poljskoj priključila deo Zapadne Ukrajine: utvrđeno je da sporna slika ne prikazuje kadar iz vremenske prognoze emitovane na kanalu TVP1 već da je reč o fotomontaži
ISPRAVKA: Poljska televizija nije prikazala mapu s priključenim ukrajinskim teritorijamaGetty © Alexey Furman/Getty Images

Na našem portalu 17. januara 2023. godine objavljen je tekst pod nazivom "Poljska već pripojila teritoriju Zapadne Ukrajine: Slučajnost ili priprema?". Analizom portala Raskrinkavanje.ba utvrđeno je da to lažna vest i da poljska televizija TVP1 nije prikazala mapu s priključenim ukrajinskim teritorijama.

Tog datuma brojni mediji objavili su članak u kom se tvrdi da je na poljskom TV kanalu TVP1 emitovana vremenska prognoza u kojoj je korišćena izmenjena mapa te države. Navodno su mapi pridodate neke teritorije Ukrajine i predstavljene su kao deo Poljske, a RT Balkan je to pisanje stranih medija preneo. Mapa se pojavila u trenucima emitovanja vremenske prognoze, navedeno je u prvobitnom tekstu za koji je utvđeno da ne odgovara činjenicama.

Kako nam je ukazao portal Raskrinkavanje.ba, TVP1 je televizijski kanal poljskog javnog emitera Telewizja Polska S.A. (TVP). Logo ovog kanala vidi se u gornjem desnom uglu slike na osnovu koje je nastao tekst. Mapa prikazuje crvenom bojom označenu teritoriju Poljske, koja pokriva i delove Ukrajine. 

U tekstu smo naveli netačne tvrdnje da je TVP1 Poljskoj priključila deo Zapadne Ukrajine. Utvrđeno je da ova slika ne prikazuje kadar iz vremenske prognoze emitovane na kanalu TVP1. O tome su pisali francuska platforma The Observers i ukrajinski StopFake. 

Na portalu poljskog javnog emitera TVP Info 18. januara 2023. objavljen je demanti tvrdnji koje su se pojavile u brojnim medijima, i na društvenim mrežama. Kako su istakli, takva mapa nikada nije prikazana na ovom televizijskom kanalu.

Navodni ekran sa vremenske prognoze na poljskoj televiziji u kojoj Poljska pokriva deo Zapadne Ukrajine deli se na mrežama. Takav materijal nikada nije bio na TVP-u, a logo je zalepljen. Pozadina koju TVP1 koristi u emisijama vremenske prognoze izgleda drugačije. TVP Info navodi da je na slici stvarna voditeljka vremenske prognoze sa televizijskog kanala Trwam iz Poljske, ali je iza nje stavljena drugačija pozadina. Slika voditeljke najverovatnije je, navodi The Observers, preuzeta iz snimka vremenske prognoze emitovanog na ovoj televiziji u martu 2020. godine. Slika je naknadno okrenuta i izmenjena joj je pozadina.

The Observers takođe ističe slovne greške na mapi koja se deli uz tvrdnje da prikazuje teritorije Ukrajine u sklopu Poljske. Ove greške ukazuju na to da ovakva mapa nije prikazana na poljskoj televiziji. Nazivi država na više mesta ispisani su bez poljskih slova. Na mapi je, tako, ispisano SLOWACJA i BIALORUS, a ispravan način pisanja na poljskom je SŁOWACJA i BIAŁORUŚ.

U našem tekstu su ispravljeni prethodno objavljeni netačni navodi, koje je Raskrinkavanje.ba ocenio kao prenošenje lažnih vesti. Svim našim čitaocima se izvinjavamo zbog prenošenja neproverenih informacija.

image