Svet

Pretražena Bajdenova kuća u Delaveru, pronađeno još poverljivih dokumenata

Istraga Ministarstva prade pronalazi sve više poverljivih dokumenata rasejanih po domu Džozefa Bajdena
Pretražena Bajdenova kuća u Delaveru, pronađeno još poverljivih dokumenata© Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster, File

Novim pretresom kuće predsednika Džozefa Bajdena u Delaveru, koji je izvšen po nalogu američkog Ministarstva pravde, pronađeno je još šest predmeta, uključujući poverljiva dokumenta, saopštio je predsednikov advokat.

NekA od poverljivih dokumenata i "pratećih materijala" datiraju iz vremena kada je Bajden bio senator Delavera od 1973. do 2009, rekao je advokat Bob Bauer. Druga dokumenta su iz vremena kada je bio potpredsednik u Obaminoj administraciji, od 2009. do 2017. godine, prenosi Rojters.

Ministarstvo pravde, koje je izvršilo pretres koji je trajao više od 12 sati, takođe je, prema advokatu, uzelo beleške koje je Bajden lično napisao kao potpredsednik.

Predsednik je ponudio pristup "svom domu kako bi omogućio ministgarstvu da izvrši pretres svih prostorija u potrazi za potencijalnom potpredsedničkom evidencijom i potencijalnim poverljivim materijalom", rekao je Bauer.

Ni Bajden ni njegova supruga nisu bili prisutni tokom pretresa, rekao je advokat. Istražitelji Ministarstva pravde unapred su koordinirali potragu sa Bajdenovim advokatima, rekao je Bauer, a u vreme pretresa bili su prisutni predsednikov lični i advokati Bele kuće.

Ostali poverljivi vladini podaci i dokumenta otkriveni su ovog meseca u Bajdenovoj rezidenciji u Vilmingtonu, a u novembru u privatnoj kancelariji koju je držao u istraživačkom centru u Vašingtonu, nakon što je završio svoj mandat potpredsednika u Obaminoj administraciji 2017.

Bauer u subotu u svojoj izjavi nije jasno naveo gde su u domu u Vilmingtonu dokumenti pronađeni. Prethodni poverljivi dokumenti pronađeni su u garaži kuće i u obližnjem skladištu.

Pretraga pokazuje da savezni istražitelji brzo kreću dalje sa istragom poverljivih dokumenata pronađenih u Bajdenovom posedu. Ovog meseca, američki državni tužilac Merik Garland imenovao je specijalnog tužioca koji će istražiti stvar.

Specijalni advokat Robert Hur, koji je imenovan tokom procesa, istraživaće kako su predsednik i njegov tim postupali sa poverljivim dokumentima iz Obamine ere koji su nedavno pronađeni u Bajdenovom privatnom posedu.

image