Svet

SAD i Poljska guraju Nemačku u "tenkovski rat": Ne žele da gledaju "leoparde" da gore na bojnom polju

Amerika pokušava da primora Nemačku da isporuči "leoparde" Ukrajini, što će označiti `spaljivanje i poslednjih mostova` sa Rusijom, smatraju ruski vojni eksperti
SAD i Poljska guraju Nemačku u "tenkovski rat": Ne žele da gledaju "leoparde" da gore na bojnom poljuwww.globallookpress.com © IMAGO/Björn Trotzki

Nemačka vlada pokušava da na svaki način izbegne isporuku teških tenkova "leopard", na šta Varšava i, što je mnogo važnije, Vašington, žele da primoraju Nemačku.

Američki predsednik Džo Bajden želi da na to natera nemačkog premijera Olafa Šolca, ali istovremeno odbija da Kijevu isporuči američke tenkove "abrams", piše ruski list "Vzgljad".

"Da li će se tenkovi sa nemačkim krstom, kojih ovde nije bilo od 1940-tih, ponovo pojaviti na poljima Ukrajine?", pita ovaj list.

Kako prenosi Si-En-En, u petak je postalo poznato da su šef Pentagona Lojd Ostin i novi nemački ministar odbrane Boris Pistorijus razgovarali o ukrajinskoj krizi. Uprkos žestokom Ostinovom pritisku, njih dvojica ipak nisu uspeli da "postignu dogovor oko pitanja slanja tenkova `leopard 2`" u Ukrajinu.

Stav Nemačke, prema ovom televizijskom kanalu, "izaziva snažno nezadovoljstvo američke administracije". Izvori Si-En-Ena dodaju da je malo verovatno da će nemačke vlasti promeniti svoj stav. Berlin i dalje povezuje isporuke tenkova "leopard" Ukrajini sa isporukama tenkova "abrams" iz Sjedinjenih Država.

Nemačko odupiranje Vašingtonu i Briselu

Nemačka je na kraju samita u NATO bazi Ramštajn pokazala da se i dalje odupire ogromnom pritisku Sjedinjenih Država i Brisela, piše kolumnista francuskog "Tempsa" Stefan Busar. Vlada Olafa Šolca saopštila je da namerava da izdvoji više od 100 milijardi evra za razvoj Bundesvera, ali ne namerava da snabdeva Ukrajinu teškim naoružanjem koje toliko želi Vladimir Zelenski. Tačnije, on sada želi tenkove "leopard".

Uprkos očiglednom jedinstvu kada su u pitanju antiruske pozicije, lideri NATO-a više ne mogu da se dogovore ni o čemu. Svi oni i dalje podjednako mrze Rusiju, samo što sada svako striktno gleda na svoj interes.

Bez pristanka Nemačke, ni druge evropske zemlje neće moći da isporučuju "leoparde" Kijevu. Na marginama konferencije, novopostavljeni nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da je dao nalog da se proveri količina nemačkih rezervi "leoparda". Ipak, kako je naglasio ministar, nema govora o bilo kakvoj odluci o transferu.

Američki državni sekretar Lojd Ostin je na pitanje o stavu Berlina, sarkastično odgovorio: "Nemačku i dalje smatramo saveznikom." I dodao da Nemačka "može da učini mnogo više."

Mala poljska koalicija

Poljske "Vjedomošći" konstatuju da se "neke zemlje plaše da daju bilo kakvo oružje Ukrajini."

U tom kontekstu, poljski premijer Mateuš Moravjecki optužio je nemačku vladu da pokušava da spreči doturanje tenkova "leopard" u Ukrajinu: "Nemačka se bori protiv toga kao đavo protiv krsta. Nemci ne žele da pošalju (Kijevu) svoje moderno oružje", rekao je Moravjecki.

Kako je ranije za ruski "Vzgljad" objasnio vojni ekspert Vasilij Kašin, slanje novih zapadnih tenkova u Ukrajini je neizbežno, pošto je Rusija uništila staru sovjetsku opremu kojom je raspolagala Ukrajina, uključujući i opremu koju su im isporučivali "zapadni saveznici".

"U armijama evropskih zemalja ima oko 2.000 tenkova `leopard 2`, ali oni će biti isporučeni Ukrajini samo uz saglasnost Berlina", rekao je Vladislav Belov, šef Centra za nemačke studije Instituta za Evropu Ruske akademije nauka.

Međutim, kako tvrdi poljski premijer Moravjecki, dozvola Berlina u ovom slučaju je navodno "sporedna". Štaviše, poljski premijer je rekao da ako Nemačka odbije isporuke tenkova, onda je Varšava "spremna da stvori malu koaliciju."

"Sa Nemačkom, to bi bila velika koalicija. U tom slučaju, mogli bismo da obezbedimo 100 do 120 tenkova", objasnio je Moravjecki. "Mi smo sada spremni da im isporučimo ukupno 14 tenkova. Ali 14 tenkova neće ništa promeniti. Zapadna Evropa bi trebalo da pošalje moderne tenkove Ukrajini."

"Moralne obaveze" kancelara Šolca

Kancelar Olaf Šolc i dalje pokušava da se ograniči na "korektne" izjave. Tako je, u svom govoru na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, rekao da "Rusija mora da izgubi kako bi se okončao sukob u Ukrajini."

Ipak, nemački politički krugovi guraju Šolca da donese odluku koju "zahteva cela evroatlantska zajednica."

Predsedavajući Minhenske konferencije za bezbednost Kristof Hojzgen rekao je da Nemačka, koja pretenduje na ulogu vodeće evropske sile, treba da prevodi i u snabdevanju Ukrajine modernim tenkovima. On je kritikovao "kašnjenje u transferu oružja", nazivajući pomoć Kijevu "moralnom obavezom".

"Šolc je sa Bajdenom razgovarao o mogućnosti prebacivanja `leoparda 2` u Kijev, pod uslovom da SAD daju Kijevu tenkove `abrams`, ali je Vašington saopštio da to neće učiniti. Šolc je odbio da bude prvi koji će Ukrajini obezbediti tenkove `leopard`", komentarisao je Belov za "Vzgljad".

Varšava i dalje čeka "zeleno svetlo" za početak isporuke teških tenkova Ukrajini, bilo američkih bilo nemačkih. "Poljska, koja je prošle godine kupila 250 tenkova `abrams`, a sada postavlja centar za obuku za svoje posade, saopštila je da je spremna da Ukrajini obezbedi najmanje jedan `abrams`, čime bi preduzela prvi korak, nakon čega bi Berlin trebalo da počne da prebacuje svoje tenkove u Kijev", podsetio je Belov za "Vzgljad".

Paralele sa Otadžbinskim ratom

U kontekstu aktivnog učešća Nemačke u "tenkovskom ratu u Ukrajini" treba posmatrati i izjavu koju je dao ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov. Prema njegovim rečima, ruska vojska će uništiti svako oružje koje zapadne zemlje pošalju ukrajinskim trupama.

Ambasador je povukao paralelu sa vremenom Velikog otadžbinskog rata. "Pojava tenkova sa nacističkim simbolima na teritoriji bivšeg Sovjetskog Saveza nama jasno postavlja cilj da zbacimo neonacistički režim u Ukrajini", rekao je Antonov.

Prema rečima Belova, "Berlin je svestan da isporuka tenkova Ukrajini označava prelazak konfrontacije u fazu proksi rata, uz umešanost Nemačke u sukob sa Rusijom na strani Ukrajine."

"A to je upravo ono što Šolc ne želi", ocenjuje Belov.

"Sjedinjene Države žele da primoraju Nemačku da isporuči teško naoružanje Ukrajini, što će označiti `spaljivanje i poslednjih mostova` sa Rusijom. Osim toga, tenk `leopard 2` je simbol nemačkog vojno-industrijskog kompleksa, zbog čega se na njega stavlja poseban akcenat kao deo pritiska na Nemce", smatra Sergej Denisencev, ekspert ruskog Centra za analizu, strategije i tehnologije.

Tenkovi kao trofeji za rusku vojsku

Prema mišljenju stručnjaka, upornost nemačkog kancelara ima još jedno objašnjenje: "Šolc ne želi da vizit karta nemačkog vojno-industrijskog kompleksa - tenk `leopard 2` - bude na udaru ruske vojske u sukobu u Ukrajini", izjavio je Aleksandar Mihajlov, šef Vojno-političkog biroa za analize.

"Takve isporuke su problematične, jer će se na internetu ubrzo distribuirati video snimci na kojima će se videti kako nemačka vojna oprema gori na bojnom polju, što će znatno smanjiti njenu cenu", smatra vojni ekspert.

Osim toga, neophodno je vršiti redovno snabdevanje Kijeva oružjem, ističe Mihajlov. "Međutim, postavlja se pitanje šta poslati tamo - američke `abramse`, nemačke `leoparde` ili britanske `čelendžere`? Govorimo o nacionalnim tenkovima određenih zemlja. A to ne želi nijedan akter, jer je ovde reč o budućnosti neke države kao dobavljača na vojnom tržištu", napominje vojni ekspert.

"Sukob u Ukrajini će se završiti, ali ceo svet će pamtiti neuspehe određenih modela. Ako govorimo o `leopardima`, treba podsetiti da ih Nemačka ima samo oko 200. Snabdevanje Kijeva ovim modelima može dovesti do nestašice naoružanja u Bundesveru", konstatuje Mihajlov.

Konačno, zašto SAD ne žele da isporuče svoje "abramse" Ukrajini? "Zato što je to potencijalni trofej za rusku vojsku", objašava Belov. "Međutim, ruski specijalisti bi bili zainteresovani i za `leopard 2`. Osim toga, i `abramsi` i `leopardi`, ukoliko budu prebačeni u Ukrajinu, zahtevaće fundamentalno novu logistiku i servis. Sve to stvara veoma tešku situacija za Zapad", napominje ovaj stručnjak.

Ruski eksperti se slažu u sledećem zaključku: Nemačku će Amerikanci na kraju naterati da se oprosti od određenog broja tenkova.

S tim što će "Nemci najverovatnije tražiti da `leopardi` ne budu direktno na liniji dodira. Možda će ih ostaviti da stoje negde blizu Lavova, kao set za snimanje medijskih priča", zaključuje Mihajlov.

"Berlin će Kijevu dati najviše 10 tenkova, a ne nekoliko brigada, na čemu insistira Poljska", smatra Belov.

Koliko "leoparda" ima Evropa

Više od deset evropskih zemalja zajedno imaju oko 2.000 "leoparda", piše belgijski vojni posmatrač Žan Vanempten za list "Tijd". Međutim, mnogi od njih nisu spremni za borbu i potreban im je servis. Čak i ako Nemačka donese takvu odluku, biće potrebno dosta vremena pre nego što se tenkovi pojave na bojnom polju.

Ovaj list zaključuje da ni "leopardi" neće mnogo pomoći režimu u Kijevu. Američki državni sekretar Ostin je bio užasnut kada je otkrio da ruske trupe ne stoje u mestu, nego da se stalno pregrupišu. A to znači da se sve isporuke NATO opreme, sa "leopardima" ili bez njih, uskoro mogu pokazati kao apsolutno neefikasne.

Ukrajina traži 300 tenkova od ukupno 2.000. Do sada su Ukrajinci dobili samo 40 obećanja, ali bez ikakvih garancija da će im oprema biti isporučena.

Štaviše, tenkovi su beskorisni bez podrške pešadije. Sumnja se i da će nove tenkovske jedinice biti "pravilno raspoređene", kao i da će imati dovoljno municije, piše Vanempten.

Kraj zapadnog jedinstva

Poljske "Vjedomošći" konstatuju da se "neke zemlje plaše da daju bilo kakvo oružje ukrajinskim snagama".

Ostale evropske zemlje sada troše i poslednje zalihe svog modernog naoružanja. Britanija će poslati Ukrajini 14 tenkova "čelendžer 2" i 600 projektila "brajmston". Litvanija protivvazdušne topove L-70, municiju i dva helikoptera Mi-8. Estonija haubice, municiju, kamione i više od 100 protivtenkovskih bacača granata.

Švedska je spremna da pošalje 50 borbenih vozila "stridsfordon 90", samohodne topove "arčer" i prenosne protivtenkovske rakete NLAV. Danska "poklanja" svih 19 francuskih haubica "cezar" sa kojima raspolaže.

Holandija je spremna da pošalje raketne sisteme "patriot" u kompletu sa lanserima i sistemom za obuku. Finska je najavila paket pomoći Ukrajini vredan 400 miliona evra (najveći od početka specijalne operacije). Ne otkriva se samo sadržaj paketa. Očigledno zato što je u njega trebalo da uđe i 10 tenkova "leopard 2", piše Silvester Ruškevič, vojni analitičar poljskog lista "Vjedomošći".

Kako je poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak rekao u Ramštajnu, do kraja marta Poljska će "moći da naoruža jednu ukrajinsku brigadu".

Diplomatske igre između Vašingtona, Varšave i Berlina oko "pružanja pomoći" Kijevu komentarisao je analitičar iz Hrvatske Nebojša Babić: "Po svemu sudeći, Poljska želi da izvuče maksimalnu korist iz ukrajinskog sukoba, i zato ga tako intenzivno naduvava. Čak i više od Kanade."

"Sada vidimo da je nekadašnje zapadno jedinstvo u borbi protiv Rusije napuklo", dodaje ovaj analitičar. "Uskoro će se srušiti."

Kako zaključuje Babić: "Što veće troškove Zapad snosi u ekonomskom ratu protiv Rusije koji je sam pokrenuo, manje će biti odlučan da pomaže Ukrajini. A političari poput Ostina spremni su da se da se protiv Rusije bore samo na rečima - tuđim rukama i tuđim životima."

image