Svet

Nova provokacija Amerike: Šef Kongresa Makarti planira posetu Tajvanu ovog proleća

Izveštaji o predstojećem Mekartijevom putovanju stižu u trenutku kada republikanci u Predstavničkom domu planiraju da suprotstavljanje Kini postane glavni fokus nove većine u donjem domu
Nova provokacija Amerike: Šef Kongresa Makarti planira posetu Tajvanu ovog prolećawww.globallookpress.com © Cliff Owen - CNP

Pentagon se priprema da novi predsednik Predstavničkog doma Kevin Makarti poseti Tajvan kasnije ove godine, objavio "Dejli mejl".

Ovaj portal, pozivajući se na ljude koji su direktno uključeni u razgovore, navodi da Makarti planira da poseti Tajvan na proleće.

Izveštaji o predstojećem Makartijevom putovanju stižu u trenutku kada republikanci u Predstavničkom domu planiraju da suprotstavljanje Kini postane glavni fokus nove, republikanske, većine u donjem domu.

Prošle godine, u jeku međuizbora, Makarti je rekao da će odleteti u posetu Tajvanu ako postane predsednik Predstavničkog doma, usred kritika na račun putovanja tadašnje predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Koliko je sukob sa Kinom u fokusu nove američke vlasti u Kongresu, pokazuje to što je jedna od prvih akcija na 118. saziva Kongresa bila uspostavljanje Komisije za strateško nadmetanje između Sjedinjenih Država i Komunističke partije Kine (KPK).

Predstavnik Majk Galagher iz Viskonsina biće predsedavajući u ovom telu, a u njemu će učestvuje i teksaški kongresmen Majkl Mekol.

"Odabrani komitet će nastaviti kritičan rad koji smo započeli u Radnoj grupi i pokazuje da je republikanski dom fokusiran na KPK kao egzistencijalnu pretnju našoj državi", rekao je Mekol o novom komitetu. "Komitet je, takođe, prilika za demokrate Predstavničkog doma da se konačno pridruže dvopartijskim naporima da se suprotstave KPK, što su odbili da urade u kineskoj radnoj grupi."

"Dejli mejl" upozorava da bi moguće putovanje na Tajvan, ostrvo u istočnoj Aziji, zahtevalo značajno bezbednosno planiranje i pripremu za svaki mogući odgovor Kine.

Makarti je podržao istorijsko putovanje svoje prethodnice Nensi Pelosi Tajvanu, iako je to pojačalo tenzije između Pekinga i Vašingtona. Bivša predsednica Predstavničkog doma doletela je u Tajpej avionom američkog vazduhoplovstva u avgustu 2022. zajedno sa još pet članova Kongresa.

Pelosi je dospela na naslovne strane kada je, tokom putovanja, Kinu optužila da "stoji na putu" učešću Tajvana u međunarodnim poslovima i upozorila da američka posvećenost očuvanju demokratije "ostaje gvozdena".

Makarti je pohvalio to putovanje Pelosi i rekao novinarima da bi želeo da predvodi delegaciju Kongresa na Tajvanu kao budući predsedavajući.

"Voleo bih da to uradim kao predsedavajući" Donjeg doma, rekao je Mekarti.

Dolazak američke zvaničnice na Tajvan podiglo je tenzije, a Kina je kao odgovor izvela vojne vežbe. Najviši zvaničnici KPK takođe su kritikovali posetu, tvrdeći da je to kršenje američke politike prema Tajvanu.

Ipak, Vašington je nastavio svoje akcije, pa je nekoliko drugih poslanika takođe otputovalo na Tajvan poslednjih meseci, među kojima je senator Tod Jang koji je prošle nedelje bio na ostrvu. 

Takozvani američki "jastrebovi" traže od Bajdenove administracije da zauzme tvrđi pristup Kini kada je u pitanju Tajvan, navodeći da je ostrvo pod rastućom pretnjom invazije Pekinga.

image