Svet

Rojters: Evropska unija šalje novu vojnu pomoć Ukrajini, ali ne i nemačke tenkove

Odluka stiže iz Brisela nakon što zapadne zemlje prošle nedelje nisu uspele da se dogovore o slanju borbenih tenkova Ukrajini
Rojters: Evropska unija šalje novu vojnu pomoć Ukrajini, ali ne i nemačke tenkove© Танјуг/AP Photo/Virginia Mayo

Evropska unija je danas odobrila dodatnu vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od 500 miliona evra, objavio je Rojters pozivajući se na diplomatske izvore.

Takva odluka stiže nakon što se Berlin suočio sa većim pritiskom zbog poziva Kijeva da isporuči tenkove nemačke proizvodnje "leopard".

Dogovor o sedmoj tranši pomoći postignut je na sastanku 27 ministara spoljnih poslova EU u Briselu, nakon što zapadne zemlje prošle nedelje nisu uspele da se dogovore o slanju borbenih tenkova Ukrajini - ali su obećale podršku vrednu nekoliko milijardi.

Paket od 500 miliona evra odobren je zajedno sa dodatnih 45 miliona za "nesmrtonosnu opremu" za vojnu obuku EU za Ukrajinu, rekao je diplomata EU. To su potvrdila još dva izvora nakon razgovora ministara iza zatvorenih vrata, navodi Rojters.

Nemački tenkovi "leopard", koje poseduju vojske širom Evrope, smatraju se najprikladnijim za Ukrajinu, ali Berlin mora da odobri njihovu prodaju i to tek treba da učini.

Poljska je u ponedeljak saopštila da bi mogla da pošalje te tenkove kao deo dogovora zemalja Kontakt grupe za odbranu Ukrajine.

Dolazeći na sastanak u Briselu, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok odbila je da precizira komentare kada je rekla da Berlin neće stajati na putu Poljskoj.

Ona je rekla da je važno "učiniti sve što možemo da odbranimo Ukrajinu".

Socijaldemokratska partija levog centra kancelara Olafa Šolca tvrdi da bi Zapad trebalo da izbegava iznenadne poteze koji bi mogli da eskaliraju rat. Ali nekoliko saveznika odbacuje tu poziciju, navodeći da je Rusija već u potpunosti posvećena svom višemesečnom napadu na Ukrajinu.

"U ovom trenutku nema dobrih argumenata zašto se borbeni tenkovi ne mogu obezbediti", rekao je letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevičs. "Argument eskalacije ne važi, jer Rusija nastavlja eskalaciju", rekao je on.

Ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelijus Landsbergis rekao je da tenkovi ne bi trebalo da budu zadržani ni još jedan dan, dok je estonski ministar spoljnih poslova Urmas Reinsalu rekao da Nemačka, kao "motor Evrope", ima posebnu odgovornost da pomogne Ukrajini.

Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn rekao je da bi Rusija mogla da dobije rat ako Evropljani "ne pomognu Ukrajini u onome što im je sada potrebno".

Mađarska protiv novih sankcija Rusiji

Mađarska je odobrila tranšu od 500 miliona, ali je signalizirala da se protivi dodatnim sankcijama, posebno ako bi one ograničile saradnju Budimpešte sa Moskvom u nuklearnoj energiji.

"Sve odluke koje bi mogle da produže rat ili dovedu do potencijalne eskalacije protivne su našim interesima", rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto. "Dokazano je da sankcije vode Evropu u ćorsokak."

Očekivalo se da će ministri razgovarati - ali ne i doneti odluku o - korišćenju ruske imovine zamrznute u Evropi za pomoć u obnovi Ukrajine, kao i o desetom paketu sankcija protiv Rusije koji će stupiti na snagu sledećeg meseca.

image