Svet

Ukrajinska ofanziva je malo verovatna, čak i da dobiju tenkove

Ako uzmemo u obzir sve tenkove koji su im obećani, to je samo jedan tenkovski bataljon prema zapadnim standardima, ocenjuje zvaničnik DNR
Ukrajinska ofanziva je malo verovatna, čak i da dobiju tenkovewww.globallookpress.com © Armin Weigel

Ukrajina neće moći da pokrene ofanzivu velikih razmera koristeći oružje koje Zapad planira da obezbedi Kijevu, čak i ako se dogovore oko isporuke tenkova, rekli su za TASS bezbednosni zvaničnici Donjecke Narodne Republike (DNR).

Predsedavajući Združenog štaba američkih generalštabova general Mark Mili rekao je posle sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine da je novi paket vojne pomoći usmeren da pomogne Kijevu da krene u ofanzivu.

"Čak i ako uzmemo u obzir sve tenkove koji su im obećani, oni će činiti samo jedan tenkovski bataljon prema zapadnim standardima. To je zaista moćna snaga na bojnom polju, ali to znači da neće imati ni ceo bataljon na pet do deset kilometara dugoj liniji fronta. Neće čak da koriste ni tenkovsku četu za napad, najbolje što mogu je da koriste vodove od tri do četiri tenka. Problem je što je i četa od desetak tenkova veoma uočljiva i predstavlja laku metu, tako da će biti pod vatrom i pre nego što se upusti u borbu. Samo tri ili četiri tenka od deset će stići na liniju fronta gde će doći u domet protivtenkovskih raketnih sistema i drugog naoružanja", objasnio je jedan od zvaničnika DNR.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da u Vašingtonu nije bilo nikakvih najava da se Kijevu obezbede tenkovi "abrams", a da Nemačka još nije odlučila o slanju tenkova "leopard 2" u Ukrajinu. 

image