Svet

Poljska Nemačkoj poslala zahtev za isporuku "leoparda"; Berlin: Ne stojimo vam na putu

Mariuš Blaščak apelovao je na Nemačku da i sama isporuči borbena vozila Kijevu
Poljska Nemačkoj poslala zahtev za isporuku "leoparda"; Berlin: Ne stojimo vam na putuGetty © David Hecker

Nemačka je dobila zvaničan zahtev Poljske da joj dozvoli da tenkove "leopard" koje je kupila od te zemlje isporuči Ukrajini, rekao je poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak.

Naime, on je na Tviteru napisao da je Berlin već primio zahtev za transfer nemačkih borbenih vozila, oko kojih članice Evropske unije nedeljama vode debatu.

Blaščak je naglasio da je apelovao na Nemačku da i sama isporuči borbena vozila Kijevu i tako se "pridruži koaliciji zemalja koje podržavaju Ukrajinu".

"Ovo je naš zajednički cilj, jer je reč o bezbednosti cele Evrope", naveo je Blaščak.

Pistorijus: Nemačka vam ne stoji na putu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da je neophodno isporučiti teške sisteme naoružanja Ukrajini.

"U ovom ključnom trenutku u ratu, potrebno je da Ukrajini obezbedimo teže i naprednije sisteme i to treba da uradimo brzo", rekao je on na zajedničkoj konferenciji sa ministrom odbrane Nemačke Borisom Pistorijusom.

Pistorijus je ocenio da NATO ne sme da postane učesnik u ratu i ponovio da će Berlin brzo reagovati ako dođe do zajedničke odluke o slanju tenkova.

Kazao je da "Nemačka nije međunarodno izolovana u debati o tenkovima" i da "uskoro" očekuje odluku o isporuci tenkova "leopard" Ukrajini.

On je, takođe, ohrabrio početak obuke ukrajinske vojske na "leopardima" i napomenuo da im Nemačka "ne stoji na putu".

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki juče je izjavio da će njegova vlada tražiti od Nemačke dozvolu da pošalje tenkove "leopard" u Ukrajinu, ali da planira da ih pošalje bez obzira na to da li se Berlin složio ili ne.

Poljska će tražiti nadoknadu od EU

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki izjavio je danas da će ta država od Evropske unije tražiti kompenzaciju za tenkove "leopard 2" koje namerava da pošalje kao pomoć Ukrajini.

"Apliciraćemo za nadoknadu troškova Evropskoj uniji, to će biti još jedan test dobre volje", rekao je Moravjecki, prenosi Rojters.

On je izrazio nadu da će Nemačka brzo dati odgovor na zahtev Varšave da Poljska pošalje tenkove u Ukrajinu i naveo da Poljska formira koaliciju država spremnih da pošalju nemačke tenkove.

"Nemci odugovlače, izbegavaju odgovor. Ponašaju se na način koji je teško razumljiv", ocenio je Moravjecki.

image