Svet

Zaharova Stoltenbergu: Poštovanje verskih prava je obaveza

Zaharova poručila generalnom sekrataru NATO-a da njegov primer dokazuje da Zapad "postavlja nepismene ljude na ključne pozicije jer je njima lakše upravljati".
Zaharova Stoltenbergu: Poštovanje verskih prava je obavezawww.globallookpress.com © © Ashraf Amra

Zapad je dužan da poštuje prava stotina miliona ljudi u vezi sa njihovim svetinjama, a poštovanje verskih uverenja je obaveza, a ne mogućnost, napisala je na svom Telegram kanalu portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova reagujući na komentare zapadnih zvaničnika o spaljivanju Kurana u Stokholmu.

Zaharova je, konkretno, izdvojila reči generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga koji je dan ranije, govoreći o spaljivanju muslimanske svete knjige ispred turske ambasade u švedskoj prestonici, rekao da neprimerene radnje nisu nužno i protivzakonite.

Citirajući više međunarodnih sporazuma i dokumenata koji obavezuju države potpisnice na suzbijanje netolerancije i diskriminacije, Zaharova je navela da ti dokumenti izričito navode da sloboda govora ne podrazumeva slobodu kritikovanja ili omalovažavanja bilo koje religije ili verskih uverenja.

"A da ne pominjemo spaljivanje svete knjige muslimana", dodala je Zaharova.

Ona je navela i da Stoltenbergovo nepoznavanje citiranih dokumenata, pokazuje da Zapad "postavlja nepismene ljude na ključne pozicije jer je njima lakše upravljati".

Stoltenberg je u izjavi za nemački televizijski kanal "Di velt" rekao da je protiv ponašanja kakvo se moglo videti na ulicama Stokholma, kada je švedsko-danski političar krajnje desnice Rasmus Paludan javno spalio Kuran.

"Sloboda govora i misli je dragocena stvar u Švedskoj, kao i u svim drugim NATO zemljama. Zbog toga neprimerene radnje nisu nužno i protivzakonite", rekao je Stoltenberg.

image