Svet

Švedska: Paljenje Kurana čin nepoštovanja

Saosećam sa svim muslimanima koji su uvređeni akcijom spaljivanja ove svete knjige, rekao je premijer Švedske Ulf Kristerson
Švedska: Paljenje Kurana čin nepoštovanjawww.globallookpress.com © oa1/ZUMAPRESS.com

Premijer Švedske Ulf Kristerson rekao je da paljenje Kurana ispred turske ambasade u Stokholmu, koja se dogodila u subotu, predstavlja čin nepoštovanja prema muslimanima. 

"Sloboda govora je fundamentalni deo demokratije. Ali ono što je legalno nije nužno prikladno. Spaljivanje svetih knjiga za mnoge je čin dubokog nepoštovanja. Saosećam sa svim muslimanima uvređenim onim što se dogodilo danas u Stokholmu", napisao je Kristerson na Tviteru.

Lider desničarske ekstremističke partije Rasmus Paludan održao je još jedan miting sa javnim spaljivanjem Kurana ispred turske ambasade u zoni koju je ogradila policija u "Diplomatskom gradu" u Stokholmu. Paludan je u svom govoru kritikovao NATO, Tursku i predsednika ove zemlje Redžepa Tajipa Erdogana, prikazao je i karikaturu proroka Muhameda.

On je 2017. godine osnovao stranku, a poznat je po brojnim antiislamskim video snimcima na Jutjubu: političar je javno spalio Kuran, nazvavši to priznanjem slobodi govora. Njegova stranka traži zabranu islama i deportaciju svih "nezapadnih tražilaca azila".

Turska je saopštila ranije da je, zbog održavanja protesta u Stokholmu, odložena poseta Ankari švedskog ministra odbrane Pala
Džonsona planirana za 27. januar.

Džonson je rekao da se sastao sa turskim ministrom odbrane u petak
tokom skupa zapadnih saveznika u Nemačkoj i da je odlučeno da se planirani sastanak odloži.

Švedska i Finska podnele su zahtev za punopravno članstvo u NATO u maju prošle godine, a Ankara svoju ratifikaciju tih zahteva uslovljava izručenjem kurdskih i drugih terorista.

image
VV inauguration
banner