Svet

Finska i Švedska odbile da ispune zahtev Turske: Članstvo nordijskih zemalja u NATO pod znakom pitanja

Članstvo Švedske i Finske u NATO danas se našlo pod znakom pitanja jer su obe zemlje odbile da ispune zahteve Turske
Finska i Švedska odbile da ispune zahtev Turske: Članstvo nordijskih zemalja u NATO pod znakom pitanjawww.globallookpress.com © Jussi Nukari via www.imago-image/www.imago-images.de

Finski ministar odbrane Anti Kaikonen odbio je turske zahteve da ta nordijska zemlja odustane od zabrane izvoza oružja u Tursku u zamenu za članstvo u NATO, rekavši da takav embargo ne postoji.

Turska, jedna od dve zemlje koje su preostale da ratifikuju članstvo Švedske i Finske u Severnoatlantskom savezu, postavila je više zahteva nordijskim zemaljama kako bi odobrila njihov zahtev za članstvo u NATO. Jedan od glavnih zahteva bio je da Stokholm i Helsinki razbiju kurdske grupe koje Ankara smatra teroristima, ali je takođe skrenuta pažnja i na prodaju oružja.

"Ne postoji kategorična zabrana izvoza", rekao je Kaikonen novinarima nakon sastanka sa svojim turskim kolegom Hulusijem Akarom u Ankari. "Finska donosi odluke o dozvolama za izvoz odbrambenog materijala od slučaja do slučaja, a članstvo u NATO-u biće deo ovog holističkog procesa razmatranja."

Švedska je u septembru odobrila isporuke odbrambenih proizvoda Turskoj, nakon što je 2019. poništila sve važeće izvozne dozvole Ankari. Iste godine, Finska je donela političku odluku da ne izda nove izvozne dozvole Turskoj, poručivši da odbrambeni materijali ne mogu da se prodaju zemljama u ratu. Od tada je odustala od tog stava, poslavši vojnu pomoć Ukrajini, piše "Blumberg".

Finska vlada je već dala nekoliko pozitivnih preliminarnih izjava na zahteve za izvoz materijala i moguće je da će u budućnosti biti date neke dozvole za izvoz odbrambenog materijala u Tursku, rekao je Kaikonen.

Švedska je, pak, danas odbila da izruči Ankari dvojicu turskih državljana, koje Turska optužuje za veze sa pokretom Hizmet Fetulaha Gulena. Ankara tu organizaciju smatra odgovornom za pokušaj puča iz leta 2016. godine, ocenivši da nisu počinili krivično delo.

Mađarska je druga članica NATO koja nije podržala pristup dve nordijske zemalje Alijansi, za šta je neophodna jednoglasna podrška članica.

image