Svet

"Špigl": Nemačka prelomila, šalje tenkove Ukrajini

U pitanju su modeli "leopard 2A6", navodi nemački list
"Špigl": Nemačka prelomila, šalje tenkove Ukrajiniwww.globallookpress.com © Philipp Schulze/dpa

Nemački kancelar Olaf Šolc odlučio je da se Kijevu isporuče tenkovi "leopard", objavio je "Špigl".

Nemački list navodi da su u pitanju modeli "leopard 2A6" i, citirajući izvore, da će doći direktno iz skladišta Bundesvera. 

Biće isporučena jedna četa tenkova (sastoji se od tri tenkovska voda sa po četiri tenkovske posade).

Pored toga, Berlin namerava da dozvoli i drugim državama koje poseduju te tenkove da ih pošalju Ukrajini.

"Špigl" navodi da je pored Nemačke ovakvu odluku doneo niz saveznika u NATO, od kojih su neki iz Skandinavije.

Nemačka raspolaže sa 212 tenkova "leopard", modela 2A5, 2A6, 2A7 i najsavremenije 2A7V kojih ukupno ima 53, navodi nemački list, pozivajući se na poverljive dokumente Bundesvera.

Norveški list "Dagens neringsliv" objavio je, pozivajući se na svoje izvore, da bi Norveška mogla da donese odluku o isporuci osam tenkova "leopard" koji se nalaze u njenim oružanim snagama, prenosi "Sputnik".

"Koliko nam je poznato, postoji verovatnoća da će Norveška Ukrajini isporučiti osam od 36 tenkova 'leopard' koje ima u vojsci. Za kratko vreme vlada će doneti odluku o kupovini novih tenkova", navodi se u članku.

Dvanaest zemalja pristalo je da prebaci oko 100 nemačkih tenkova "leopard" u Ukrajinu ako nemačka vlada to dozvoli, prenose "RIA Novosti", pozivajući se na američke medije.

Šef administracije ukrajinskog predsednika Andrij Jermak komentarisao je odluku Nemačke na svom Telegram kanalu, prenosi Rojters.

"Nekoliko stotina tenkova za naše tenkovske posade - najbolje tenkovske posade na svetu. Ovo će postati prava pesnica demokratije protiv autokratije iz močvare", napisao je Jermak.

Šta se dešava sa američkim tenkovima?

"Volstrit Džornal" objavio je danas da se administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena bliži odluci da pošalje svoje tenkove "abrams m1" Ukrajini i da se zvanična najava može očekivati ove nedelje. 

Komentarišući objave medija, portparol Pentagona Patrik Rajder izjavio je da SAD trenutno nisu spremne da objave da će poslati tenkove Kijevu.

"Što se tiče saopštenja u medijima da SAD razmatraju mogućnost isporuka tenkova 'abrams' Ukrajini, trenutno nemam šta da najavim na ovu temu", saopštio je Rajder.

image