Svet

Nemačka otkrila kada će prvi tenkovi stići u Ukrajinu: Dovoljno rano

"Leopardi" koje je Kijev dugo tražio stići će "dovoljno rano", poručio je nemački ministar odbrane
Nemačka otkrila kada će prvi tenkovi stići u Ukrajinu: Dovoljno ranowww.globallookpress.com © Alexander Welscher/dpa

Ukrajinska vojska će dobiti pojačanje u vidu tenkova "leopard 2" najkasnije do kraja marta, obećao je novi nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

Na pitanje novinara da li je zabrinut da će isporuka "leoparda" doći prekasno za Ukrajinu u trenutku kada mediji najavljuju rusku prolećnu ofanzivu, Pistorijus je rekao da "nema nagoveštaja da bi moglo biti prekasno".

"Mislim da ćemo naše 'leoparde' isporučiti najkasnije, možda, krajem marta", rekao je Pistorijus i dodao da veruje da će to biti "dovoljno rano".

Snabdevanje nemačkim tenkovima je "veoma važna mera za poboljšanje odbrambenog integriteta Ukrajinaca", dodao je on.

Pistorijus je rekao i da ne može da razume one koji slave odluku Berlina da pošalje moderne tenkove Kijevu. Razumem one koji su zabrinuti zbog "isporuke tenkova u ratnu zonu" ali se "ne saosećam sa onima koji bi rado uzvikivali 'Aleluja' zbog isporuke tenkova", rekao je ministar i dodao da "za to nema razloga".

"Govorimo o ratu i ništa u tome nije prijatno", rekao je Pistorijus.

Posle meseci premišljanja, Nemačka je u sredu zvanično odobrila isporuku 14 tenkova "leopard 2A6" iz sopstvenih zaliha Kijevu. Berlin je takođe saopštio da će dozvoliti drugim zemljama da obezbede tenkove nemačke proizvodnje.

Nekoliko sati kasnije, Amerikanci su odobrili isporuku 31 tenka "abrams M1" Ukrajini uprkos objašnjenjima Pentagona da su tenkovi neprikladni za sukob jer su teški za održavanje, rade na mlazno gorivo i zahtevaju opsežnu obuku posada. Iz Vašingtona je poručeno da će proći meseci pre nego što njihovi tenkovi stigu do Ukrajinaca.

Velika Britanija je bila prva među zapadnim državama koja je Kijevu obećala 14 "čalendžer" tenkova.

Pres-sekretar Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je Nemačku, SAD i Britaniju da su isporuke tenkova "direktno mešanje" NATO u sukob u Ukrajini.

image