Svet

Dug put "abramsa" do Ukrajine: Biće potrebni i meseci do debitovanja

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost naglasio je da će obuka "krenuti vrlo brzo, a zatim stižu i tenkovi"
Dug put "abramsa" do Ukrajine: Biće potrebni i meseci do debitovanjawww.globallookpress.com © Shawn Thew - Pool via CNP/Consolidated News Photos

Odluka da se američki tenkovi "abrams" pošalju u Ukrajinu podstaknuta je promenama u sukobu između Moskve i Kijeva, kao i evolucijom situacije na terenu, izjavio je danas portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

SAD od početka ruske vojne operacije pomagale su Ukrajinu u skladu sa uslovima na terenu, naglasio je Kirbi na konferenciji za novinare nakon što je američki predsednik Džozef Bajden najavio da će isporučiti 31 "abrams" za Kijev.

"Ono što se promenilo su uslovi na terenu i vrste borbi koje Rusi trenutno vode, ali, što je još važnije, i vrste borbi, za koje verujemo da će Ukrajinci morati da budu sposobni u nedeljama i mesecima koji slede", dodao je on.

Kirbi je ponovio reči drugih američkih zvaničnika koji su naglasili da će biti potrebni meseci da američki tenkovi debituju na terenu u Ukrajini.

On je ukazao da "abramsi" imaju "jedinstvene zahteve za održavanje i rukovanje" te da zbog toga SAD žele da budu "sigurne" da će adekvatno obučiti ukrajinske trupe i dodao da će obuka "krenuti vrlo brzo, a zatim stižu i tenkovi."

I zamenica državnog sekretara za politička pitanja SAD Viktorija Nuland ocenila je da američki tenkovi Abrams neće biti isporučeni Ukrajini na vreme za prolećnu ofanzivu.

"Abrams, kao što znate, su veoma sofisticirani tenkovi i zahtevaju značajnu obuku. Dakle, iako smo ih juče odobrili, biće potrebno neko vreme da ih dopremimo na bojno polje, tako da ovo nije nešto što će se odigrati na vreme za prolećnu ofanzivu", rekla je ona pred Senatom.

Predsednik SAD Džozef Bajden najavio je juče da će Kijev dobiti 31 američki teški tenk "abrams m1", ubrzo nakon što su nemačke vlasti ranije tokom dana najavile slanje 14 "leoparda A26".

Zvaničnici SAD su prethodno smatrali da bi tehnički i logistički zahtevni "abramsi" bili previše komplikovani da bi ukrajinske trupe mogle efikasno da ih upotrebljavaju i održavaju na terenu, dok se nemački kancelar Olaf Šolc zalagao za transatlantsku usaglašenost kada je slanje tenkova Kijevu u pitanju.

Istraživač Međunarodnog instituta za strateške studije Franc-Stefan Gedi je u autorskom tekstu za "Fajnenšel tajms" ukazao da efikasnost zapadnih tenkova neće zavisti samo od adekvatne obuke ukrajinskih trupa, već i od "strukture snaga, doktrine, logistike i snabdevanja, i nematerijalnih faktora kao što su moral, obuka i vođstvo", dodavši da je tu "kumulativnu celinu" neke vojske "teško izmeniti."

Ruski ambasasdor u Vašingtonu Anatolij Antonov izjavio je da bi isporuka američkih tenkova Ukrajini bila "očigledna provokacija" i upozorio da će ruska vojska uništiti sva oklopna vozila. 

"Niko ne treba da gaji iluzije ko je pravi agresor u aktuelnom sukobu", rekao je Antonov.

"Abramsi" stižu i u Poljsku

Ministar odbrane Poljske Marijuš Blaščak izjavio je danas da će Poljska takođe dobiti svoje prve "abrams" tenkove iz SAD na proleće, prenosi Tanjug.

"Ovog proleća imaćemo prve 'Ambramse' u vlasništvu Poljske, koje će koristiti poljska vojska", rekao je Blažčak za državni "Poljski radio 1". On je dodao da će ove godine stići 58 tenkova tipa "Abrams".

image