Svet

SAD šalju Kijevu M1A2 verziju tenkova "Abrams": Svaka greška posade može da dovede do eksplozije

Umesto M1A1 verzije tenka "Abrams", Vašington planira da pošalje Ukrajini A2 verziju, ali bez tajnog oklopa, piše "Politiko"
SAD šalju Kijevu M1A2 verziju tenkova "Abrams": Svaka greška posade može da dovede do eksplozijewww.globallookpress.com © U.S. Army

Amerika planira da Kijevu pošalje borbeni tenk "Abrams" ali u naprednoj verziji M1A2, umesto stare M1A1, objavio "Politiko" pozivajući se na tri osobe koje su upoznate sa dogovorima.

Prema podacima tog sajta, 31 tenk predviđen za Ukrajinu neće uključivati tajnu mešavinu oklopa koja čini najnoviju verziju tako smrtonosnom, rekli su izvori koji pod uslovom anonimnosti.

Verzija M1A2 ima sofisticiraniju optiku i kontrole od starije verzije A1, koju američka vojska namerava da povuče u narednih nekoliko godina. Spolja sličan A1, A2 ima redizajniranu oružnu stanicu sa poboljšanom optikom za ciljanje i nezavisni termalni posmatrač koji skeniranje ciljeva u svim vremenskim i drugim uslovima na bojnom polju.

Najradikalnije promene su u unutrašnjosti koja je redizajnirana da se iskoriste prednosti nove tehnologije. Kontrolni mehanizmi su digitalizovani, pre svega novi informacioni sistem među vozilima koji im omogućava da kontinuirano i automatski razmenjuju informacije. Koristeći novu tehnologiju, komandanti mogu brzo da prate lokaciju prijateljskih vozila, identifikuju neprijateljske položaje i obrađuju artiljerijske zahteve.

Ali američka politika zabranjuje izvoz "Abramsa" sa poverljivim paketima oklopa koje koristi američka vojska, što uključuje osiromašeni uranijum, navodi "Politiko" pozivajući se na četvrti izvor.

Zbog toga SAD uklanjaju vozila sa ovog tajnog "recepta" za oklop pre nego što ih prodaju drugim zemljama. Postoje i drugi paketi oklopa koje SAD mogu da obezbede stranim vojnim kupcima.

Pentagon planira da Ukrajini obezbedi verziju A2 u ovom "izvoznom" obliku, prema rečima jednog odbrambenog zvaničnika i još dvoje upoznatih sa razmatranjima.

Ostaju pitanja o vremenskom okviru kada tenkovi "abrams" mogu biti isporučeni Ukrajini. Rezervoari se sklapaju samo na jednom mestu — u vladinoj fabrici u Ohaju. To postrojenje može da proizvede 12 tenkova mesečno, ali linija je sada puna novih porudžbina tenkova za Tajvan i Poljsku — narudžbine koje bi bilo teško i verovatno kontroverzno ostaviti nedovršene.

Vojska pruža više opcija liderima da odrede dalje poslovanje, rekao je novinarima u sredu šef nabavke Dag Buš.

Poljska i Tajvan čekaju svoju isporuku

Poljska je naručila 250 tenkova A2 koji će biti isporučeni počevši od 2025. godine, ali u međuvremenu dobija hitnu isporuku od 116 tenkova A1 koje je nedavno otpisao Korpus marinaca. Varšava je tražila da tenkovi brzo zameni 250 tenkova T-72 iz sovjetske ere koje je dala Ukrajini prošle godine, a zatvaranje tenkovskih jedinica marinskog korpusa učinilo je stotine dobro održavanih tenkova odmah dostupnim.

Tajvan je naručio 108 tenkova M1A2 2019. godine, a očekuje se da će prvi biti isporučeni 2024. godine.

Američka vojna fabrika "Dženeral dajnamiks" više ne pravi M1 od početka, već ima nekoliko vozila koja su rezervoari sa "kosturom". Kada stignu nove porudžbine, "Dženeral dajnamiks" modifikuje ova vozila novom tehnologijom u zavisnosti od toga koja je varijanta izabrana.

Ali ove nadogradnje nisu "lake ili brze", rekao je Buš.

Umesto da Ukrajini šalju tenkove iz sopstvenih zaliha, kao što su radile sa prethodnim oružjem, Vašington je sada naveo da kupuje "Abrams" od industrije, što znači da će stići na bojno polje za mnogo meseci, ili potencijalno godinama, s obzirom na industrijska ograničenja u njihovoj nadogradnji. U međuvremenu, SAD će obučavati ukrajinske snage kako da održavaju i upravljaju tenkovima, kao i taktici "kombinovanog manevara naoružanja" kako bi im pomogli da integrišu oružje u svoje ukupne operacije.

Bilo koja verzija "Abramsa" bila bi značajna nadogradnja u odnosu na tenkove iz sovjetske ere kojima Ukrajina sada koristi, u vatrenoj moći, preciznosti i oklopu. Ali kada stignu, ukrajinske snage će imati izazov da ih održe u funkciji, kažu stručnjaci.

Ti izazovi su razlog zašto je Bajdenova administracija pogurala isporuku nemačkih tenkova "leopard", koje je lakše održavati. Prvi "leopardi" iz Nemačke i drugih evropskih zemalja će verovatno početi da stižu u Ukrajinu na proleće.

Nova verzija tenka teška za održavanje

Za razliku od drugih rezervoara koji koriste dizel, "abrams" ima gasnu turbinu koji guta mlazno gorivo JP-8, koje je skuplje i logistički komplikovanije. Takođe ih je teško održavati, a svaka greška posade mogla bi da izazove da motor eksplodira.

U međuvremenu, za rad im je potrebna ogromna infrastruktura, uključujući vozila za spasavanje M88 za popravku oštećenih delova na bojnom polju.

"M1 je složen sistem naoružanja koji je težak za održavanje, kao što smo pričali", rekao je portparol Pentagona Brig.

image