Svet

MMF razmatra paket pomoći Ukrajini vredan 16 milijardi dolara

Prva tranša pomoći, ako bude odobrena, mogla bi da stigne već u aprilu
MMF razmatra paket pomoći Ukrajini vredan 16 milijardi dolara© Tanjug/AP Photo/Roman Hrytsyna

Međunarodni monetarni fond (MMF) razmatra višegodišnji paket pomoći za Ukrajinu u vrednosti od čak 16 milijardi dolara, prenosi "Blumberg" pozivajući se na izvore.

Da li će se program implementirati zavisi od niza uslova, uključujući podršku Grupe sedam i ukrajinskih donatora i kreditora koji osiguravaju održivost duga zemlje, rekli su izvori upoznati sa pregovorima.

Plan bi takođe zahtevao izmene pravila zajma MMF-a kako bi Fond mogao da pozajmljuje novac Ukrajini, a vlada u Kijevu bi morala da se obaveže na niz politika, pored uspešnog završetka četvoromesečnog negotovinskog MMF programa odobrenog prošle godine.

Ako bude odobren, program koji će trajati 3 do 4 godine, u ukupnoj vrednosti od 14 do 16 milijardi dolara, podrazumevaće isplatu od 5 do 7 milijardi dolara u prvoj godini, piše "Blumberg". Postoji nada da će plan biti dogovoren do kraja marta, a prva tranša će u najboljem slučaju doći već u aprilu, rekli su izvori upoznati sa pregovorima.

Ako plan ne dobije podršku dovoljnog broja zemalja članica MMF-a, Fond bi mogao da podrži Ukrajinu programom Instrumenta za brzo finansiranje vrednim 1,3 milijarde dolara, rekli su izvori.

MMF je prošlog meseca procenio da bi spoljno finansiranje Ukrajine ove godine trebalo da iznosi najmanje 39,5 milijardi dolara ove godine, dok je ministar finansija Sergej Marčenko rekao ranije ovog meseca da će vladin mesečni budžetski manjak iznositi 3,5 milijardi dolara tokom 2023. godine, što bi ukupno iznosilo oko 42 milijarde dolara.

Međutim, Ukrajini će ove godine verovatno trebati još oko 8 milijardi dolara za kritičnu infrastrukturu oštećenu u sukobima, rekao je jedan izvor.

Evropska unija se obavezala da će Ukrajini pružiti 18 milijardi evra finansijske pomoći ove godine, a očekuje se da će SAD dati oko 10 milijardi dolara, dok Ukrajina predviđa da će drugi kreditori takođe doprineti.

image