Svet

Zelenski vrbuje firme iz SAD: Vaš biznis je lokomotiva koja će ponovo pokrenuti globalni rast

Ukrajinski predsednik pokušava da iskoristi veze sa investicionim gigantima kako bi dobio oružje od Zapada
Zelenski vrbuje firme iz SAD: Vaš biznis je lokomotiva koja će ponovo pokrenuti globalni rast© Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Kijev već sarađuje sa nekim gigantima finansijske i vojne industrije, nudeći mogućnosti za "veliki posao" svakoj američkoj kompaniji zainteresovanoj da radi u Ukrajini, pohvalio se predsednik Vladimir Zelenski u video poruci upućenoj udruženju američkih preduzeća.

Obraćajući se na skupu Nacionalne asocijacije državnih komora (NASC) u Boka Ratonu na Floridi, Zelenski je rekao da "američki biznis može postati lokomotiva koja će ponovo pokrenuti globalni ekonomski rast".

"Već smo uspeli da privučemo pažnju i ostvarimo saradnju sa gigantima međunarodnog finansijskog i investicionog sveta kao što su 'BlekRok', 'DžejPi Morgan' i 'Goldman Saks'", rekao je Zelenski.

"Američki brendovi kao što su 'Starlink' ili 'Vestinghaus' već su postali deo našeg ukrajinskog puta", dodao je on.

Zelenski je naveo da "svako može da izgradi veliku firmu radeći sa Ukrajinom, u svim sektorima: od naoružanja i odbrane, preko građevinarstva, komunikacija i poljoprivrede, do transporta, AjTi sektora, bankarstva ili medicine."

Takođe je ishvalio američko oružje u pokušaju da dobije još istog.

"Vaši sjajni odbrambeni sistemi, kao što su HIMARS ili 'bredliz', već ujedinjuju našu istoriju slobode sa vašim preduzećima. Čekamo 'patriote'. Nadamo se 'abramsima'. Moguće je nabrojati hiljade takvih primera", rekao je Zelenski.

SAD su, prema procenama Pentagona, 2022. godine poslale oružje, municiju i zalihe u Ukrajini u vrednosti od 20 milijardi dolara. Većina tog oružja i municije stigla je iz američkih vojnih zaliha što je onda kompanijama poput "Lokhid Martina", ili "Rajetona" da dobiju ugovore vredne stotine miliona dolara kako bi dopunili zalihe.

Rusija je više puta upozorila da isporuke oružja produžavaju sukob u Ukrajini i rizikuju direktan sukob Moskve i NATO-a.

Ukrajinski predsednik je u decembru otkrio da je njegova vlada angažovala "BlekRok", vodeću američku kompaniju za upravljanje imovinom da "savetuje" Kijev o tome kako da upotrebi fond za obnovu koji "pune" zapadne vlade. 

Zelenski je procenio da će za obnovu Ukrajine biti potrebno najmanje bilion dolara.

image
VV inauguration
banner